Mut’ta Doğaya 350 Kınalı Keklik Salındı

Mut’ta Doğaya 350 Kınalı Keklik Salındı

Mersin’in Mut ilçesinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, Mersin Şube Müdürlüğü’nce, 2014 yılı "Doğaya Yaban Hayvanı Yerleştirme Programı" kapsamında 350 adet kınalı keklik doğaya salındı.
İzmir Çeşme Keklik Üretme İstasyonu’ndan getirilen keklikler, Mut ilçesine bağlı Yeşilköy, Güzelköy, Kavaklı ve Yukarı Köselerli mahalleleri sınırlarında bulunan ve 2014–2015 Merkez Av Komisyon Kararı ile ava kapatılmış olan bin 500 hektarlık bölgesindeki Soyağı Surnu Tepesi Keklik Yerleştirme Sahasına 350 kınalı keklik salındı. Keklik salımı yapılan sahada 3 yıl süreyle her türlü avlanmak, köpek ve tüfekle dolaşmak da yasaklandı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, Mersin Şube Müdürü Ahmet Çörtük yaptığı açıklamada, 2014 yılı içerisinde Mut’ta toplam 950 adet kınalı kekliğin doğaya bırakıldığını söyledi.
Tarım alanlarında, en önemli mücadele şeklinin biyolojik mücadele olduğunu vurgulayan Çörtük, "Bu mücadeleyi yapanlar da doğada mevcut olan yaban hayvanlarıdır. Bu mücadeleden dolayı kekliklerin faydası çoktur. Bunlardan en önemlisi ise buğdaylara zarar veren böcekleri ve insan sağlığı için büyük tehlike arz eden keneleri yemeleridir" dedi.
Av ve yaban hayatı sahalarının tarım alanlarına dönüştürülmesi, tarımda ilaç ve gübrelemenin aşırı ve bilinçsiz kullanımı, kaçak ve usulsüz avcılık gibi nedenlerden dolayı kınalı kekliklerin popülasyonlarının azaldığını belirten Çörtük, keklik salımı yapılan sahada 3 yıl süreyle her türlü avlanmanın yasak olduğunu kaydetti.
Konuşmanın ardından 2014 yılı "Doğaya Yaban Hayvanı Yerleştirme Programı" kapsamında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, Mersin Şube Müdürü Ahmet Çörtük, Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Mut Orman İşletme Müdürü Serdar Kılınç, Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Muazzez Cüce, dernek yönetimi, 350 adet kınalı kekliği doğaya bıraktı.