Namibya’da Penduka Derneği’ne Donanım Desteği

Namibya’da Penduka Derneği’ne Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Namibya’nın başkenti Windhoek’te bulunan kadınlara yönelik faaliyet gösteren PENDUKA Derneği’ne donanım desteğinde bulunuldu.
TİKA’nın Namibya’ya yönelik faaliyetleri devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Namibya’nın başkenti Windhoek’te bulunan kadınlara yönelik faaliyet gösteren PENDUKA Derneği’ne donanım desteğinde bulunuldu. Temin edilen malzemeler düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi.
Törene, Türkiye Windhoek Büyükelçisi Deniz Çakar, Khomas Bölge Valisi Bayan Laura Mcleod-Katjiura, TİKA Windhoek Koordinatörlüğü yetkilileri, çeşitli kadın dernek temsilcileri ile PENDUKADerneği üyesi bayanlar katıldı.
Türkiye Windhoek Büyükelçisi Deniz Çakar ve Khomas Bölge Valisi Bayan Laura Mcleod-Katjiura yapılan yardımdan dolayı TİKA’ya teşekkürlerini içeren birer konuşma yaptılar.PENDUKA, Namibya’nın başkenti Windhoek’in 9 kilometre dışında bulunan Katutura isimli kenar mahalle bölgesinde kurulu bir STK olma özelliğini taşıyor. Söz konusu dernek bölgedeyaşayan kadınlara meslek edindirmeyi amaçlıyor.
Katutura, Güney Afrika hakimiyeti döneminde (1920-1990) siyahi insanların beyazların yaşadığı Windhoek’ta ikamet etmelerini engellemek amacıyla Güney Afrika yönetimince sadece siyahlar için oluşturulan bir yerleşim merkezi olma özelliği taşıyor. Bu nedenle genelde yoksul insanlar Katutura’da ikamet etmekte olup, işsizlik yüksek düzeyde seyrediyor.
PENDUKA, tamamen bağımsız bir STK olup, çeşitli eğitim faaliyetleri ve atölye çalışmaları yoluyla bölge sakini kadınlara meslek edindirerek gelir kazandırıcı faaliyetler düzenliyor. Yapılan eğitim ve gelir getirici faaliyetler arasında camcılık, çömlekçilik, konferans hizmetleri, süs eşyası yapımı ve batik/boyama çalışmaları bulunmakta olup, pazarlama hem internet yoluyla tüm dünya çapında, hem de tesislerde bulunan küçük bir satış dükkanı vasıtasıyla yerinde yürütülüyor.
Tesisler dahilinde küçük bir göl/sazlık da bulunmakta olup, TİKA tarafından temin edilecek pedallı deniz bisikletleri ile ziyaretçilere gölde gezme imkanı sunarak gelirlerini artırmayı hedefleniyor. Sözkonusu STK ‘da 110’u sürekli ve 450’si geçici olmak üzere 560 kadına iş imkanı sağlayan PENDUKA ayrıca tüberküloz hastalarına da tedavi olmaları için destekte bulunuyor.
Bu çerçevede, söz konusu derneğe hem gelir getirici ekipman desteği, hemde Merkezi korunma ihtiyaçlarına yönelik geniş bir ekipman desteği bu STK aracılığı ile ihtiyaç sahibi Namibyalı kadınlara verildi.