'Ne geri çekileceğiz, ne silah bırakacağız'

'Ne geri çekileceğiz, ne silah bırakacağız'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, yardımcısı Akdoğan ve MHP lideri Bahçeli'nin çözüm sürecine ilişkin çok sert açıklamaları ve operasyonların bitmeyeceğini söylemelerine PKK'dan küstah bir yanıt geldi. PKK'ya yakın Med Nuçe televizyonuna konuşan PKK'nın Kandil'deki liderlerinden Cemil Bayık, geçmişte militanlarının Türkiye'den çekildiğini iddia ederek ancak bunun hiçbir çözüme hizmet etmediğini ifade ederek "Bu sorunu çözmek istemeyenlerin geliştirdiği çabalardır. Artık bunlar geride kalmıştır. Kimse ne gerillanın Kuzeyden çekilmesini bize dayatabilir, ne öyle silah bırakmasını dayatabilir. Bunlar kesinlikle gerçekleşmeyecek hususlardır" dedi.

ÜÇÜNCÜ TARAF

Bayık ateşkes konusundaki şartlarını da şu sözlerle açıkladı:

"Eğer Türk devleti, Erdoğan ve AKP gözaltına alıp tutukladıklarını bırakırlarsa, siyasi soykırım operasyonlarını durdururlarsa, yine hava saldırıları dahil bütün operasyonlarını durdururlarsa, müzakereyle Kürt sorununu çözüleceğini kabul eder ve ilan ederlerse, tahkim edilmiş bir ateşkesi kabul ederlerse, Önder Apo'nun koşullarını düzeltirlerse, özgür şartlarda müzakerenin olmasını ve Önder Apo'nun da baş müzakereci olarak müzakereleri sürdürmesini kabul ederlerse, tahkim edilmiş ateşkesin izlenmesi için, izleme komitesini kabul ederlerse, yine müzakerelere derhal başlarlarsa, müzakerelerin sağlıklı yürüyebilmesi için üçüncü bir tarafı kabul ederlerse, biz bu koşullar yerine getirilirse hemen ateşkesi ilan etmeye hazırız."

OBAMA'YA MESAJ
Bayık ABD'ye de şu mesajı verdi:
"Umarım İncirlik anlaşmasıyla ABD Türklere PKK ye saldırma iznini vermemiştir. Böyle bir ittifak yapılmamıştır. Obama'nın açıklamalarından biraz bunu anlayabiliyoruz. Yani Türkiye'nin suiistimal ettiğini ortaya koymakta ve Türkiye'yi biraz uyarma gereği duyuyor. Bu olumlu bir açıklamadır."

KENDİ VALİLERİNİZİ KAYMAKAMLARINIZI SEÇİN
Bayık, parlamentoda çözümün tıkandığını söyleyerek Doğu ve Güneydoğu'daki yurttaşlara da özerklik çağrısı yaptı, kendi vali ve kaymakamlarını seçmelerini istedi:
"Artık merkezden Ankara'dan bu devletin bu hükümetin alanları yerelleri yönetmesi mümkün değil. Bu ortaya çıkmıştır. Yapılması gereken yerellerin kendi kendilerine yönetmeleridir. Kendi demokrasilerini geliştirmeleridir. Bu temelde kendilerine karşı geliştirilecek saldırılara karşı kendilerini savunmalarıdır. Kendi valilerini, kaymakamlarını sorumlularını seçmeleridir. Halkın şu anda yaptığı budur. En demokratik hakkını kullanıyor. Çünkü parlamentonun bu yolu açması gerekiyordu. Parlamentoda bu yol tıkatıldı. Artık çözüm yeri yerellerdir. Halktır. Halkın kendine sahip çıkması gerekiyor, siyaseti üretmesi gerekiyor."

KILIÇDAROĞLU'NUN ADIMI DOĞRU

"Eskiden HDP ile ÖDP, ÖDP ile CHP arasında belki dirsek temasları vardı ama çok yakınlaşmalar yoktu. Demokrasi cephesi karşıtı güçlerin saldırılarını artırmasıyla birlikte, demokrasi güçleri daha fazla yakınlaşma ihtiyacı duydu. Çünkü tehlikeyi gördüler" diyen Bayık, Kılıçdaroğlu'nun Kürt sorunu açıklamaları için ise şunları söyledi:
"Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 'parlamento bu sorunu ele almalı, çözmeli' demesi doğru yönde atılmış bir adımdır. Gerçekten Kürt sorunu bir anayasa meselesidir. Bir demokratikleşme meselesidir. Demokratik anayasa ve buna dayalı yasaların geliştirilmesiyle, parlamentoda Kürt sorununun demokratik yolla çözülmesi meselesidir. Önder Apo ve hareketimiz yıllardır bu sorunun çözülmesi için uğraş vermektedir. Onun için biz tüm demokrasi güçlerini parlamentoya taşırarak, parlamentoyu demokratik bir parlamento haline getirmek istedik. Bütün sorunları parlamentoya taşımak istedik. Parlamentoda demokratik anayasayı, yasaları geliştirerek Türkiye'nin sorunlarını çözmek istedik. Kılıçdaroğlu'nun buna sahiplik yapması olumludur. İsteriz ki diğer partilerinde bu çağrıya olumlu cevap vermesidir. Yani parlamento Kürt sorununun çözümünü üstlensin. Bunun için bir komite oluştursun. Gidip Önder Apo'yla görüşsünler, gelip bizimle görüşsünler. Uluslararası güçlereler görüşsünler. Herkesten parlamentonun bu sorunu çözmesi için destek vermelerini istesinler. Bu çözüme hizmet edecektir."

ORDU'YA ÇAĞRI
Bayık, Ordu'ya da çağrıda bulundu:
"Elbette askerler yoksul çocukları. Neden ölsünler? Bu savaş ordunun da savaşı değil. Ordunun bunu bilmesi gerekir."