Nemrut Dağına 2015 Yılından İtibaren Kralların Kullandığı Tarihi Yoldan Çikilacak

Nemrut Dağına 2015 Yılından İtibaren Kralların Kullandığı Tarihi Yoldan Çikilacak

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan ve 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine alınan Nemrut Dağı’nın ulaşımı Kommagene Krallığının 2 bin yıllık tarihi Kral Yolu’ndan sağlanacak.
Kommegene Kralı I. Antiokhos tarafından milattan önce 69 ile 34 tarihleri arasında 2150 metre yükseklikte yapılan ve üzerinde dev heykeller ve tümülüsün bulunduğu Nemrut Dağı için Kültür ve Turizm Bakanlığı yeni bir proje hayata geçirdi. Proje kapsamında daha önce Arsemia Ören Yeri ile Nemrut Dağı arasındaki Kommagene Kralları tarafından kullanılan tarihi kral yolu araçların ulaşımına açılıyor.
Yaklaşık 20 kilometrelik yolda çalışmalar tüm hızıyla devam ederken yeni yapılan yolla birlikte Nemrut Dağı’na ulaşmanın daha kolay olacağı ve gelen ziyaretçilerin Arsemia Ören Yeri, Cendere Köprüsü, Kahta Kalesi ve Karakuş Tümülüsü’nü de ziyaret edip geri dönmeden Nemrut Dağına çıkabilecekleri ifade edildi.
Kilitli parke taşı yapılan ve 2015 yılında turizme açılması amaçlanan yolun büyük kısmı tamamlanırken heyelan tehlikesine karşı birçok yerde istinat duvarları örülüyor. Çalışmaları yerinde inceleyen ve çalışmalar hakkında bilgi veren Kahta Kaymakamı Metin Esen, ”Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın yürütmüş olduğu turizm yolu kapsamında Kral Yolu çalışmasında bulunuyoruz. 114 metre uzunluğunda olacak ve yer yer yüksekliği 11 metre, genişliği ise 3 metreden iki metreye kadar olan taş duvarlarla yolun genişliğini sağladıktan sonra çıkartılmış projeye uygun olarak bir kısım yolda dolgu, bir kısım yolda kazı yaparak bizim Nemrut’a ulaşmamızı engellemiş olan virajları ortadan kaldıracağız. Görüş mesafesinin çok iyi olduğu, eğiminin Karayolları standardının uygun görmüş olduğu bir eğimle yukarıya çıkmayı sağlayacağız. İnşallah bu yol bittiği zaman turizmin tekrar canlanması için en büyük ihtiyacımız olan yolu standardı yüksek, kalitesi iyi bir yolla yukarıya ulaşmamızı sağlayacağız. Ben herkese teşekkür ediyorum” dedi