Netanyahu: Hamas bedel ödeyecek

Netanyahu: Hamas bedel ödeyecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, cesetlerin bulunmasının ardından başlayan olağanüstü Bakanlar Kurulu toplantısında, “Cesetleri bulunan üç genç, insan görünümlü hayvanlar tarafından kaçırıldı ve öldürüldü. Bunun sorumlusu Hamas’tır ve Hamas bedelini ödeyecektir." dedi. Hamas ise suçlamaları kabul etmedi. ABD Başkanı Barack Obama, Batı Şeria'da cesetleri bulunan 3 Yahudi yerleşimcinin ailelerine taziyelerini sundu. 


İSRAİL'DE OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

İsrail Başbakanı Netanyahu, kaçırılan 3 İsrailli gencin cesetlerinin bulunmasının ardından Bakanlar kurulunu olağanüstü toplantıya çağırdı. Toplantıda sorumluluğun Hamas'a ait olduğunu ve Hamas'ın bedel ödeyeceğini söyledi.

CUMHURBAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Şimon Peres de konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, İsrail halkının 18 günlük umutla ettiği dualarının ardından, alınan acı haberle yasa büründüğünü belirtti.

"BİR DAHA CESARET EDEMEYECEKLER"

Peres, "Kaybın derin üzüntüsü içinde teröristleri adaletin önüne getirmekte kararlıyız. Terörle savaşımızda, katil terörizm tekrar bu tür bir şeyi aklına getirmeye cesaret edemeyecek" ifadesini kullandı.

HAMAS'TAN İSRAİL'E UYARI

Hamas yönetimi ise cesetlerin bulunmasının ardından İsrail yönetimine uyarıda bulundu. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri AFP’ye yaptığı açıklamada, Eğer işgal kuvvetleri eğer bir saldırı ya da savaş başlatırlarsa kendilerine cehennemin kapılarını açmış olurlar” ifadelerini kullandı.

HAMAS SUÇLAMALARI REDDETTİ

Hamas’tan yapılan açıklamada, “Üç yerleşimcinin kaybolması, İsrail’in halkımıza saldırmak amacıyla propaganda yürütme hedefi taşıyan bir hikayeden ibarettir. İsrail’i aptalca bir eylemden uzak durması konusunda uyarıyoruz. Eğer İsrail bir savaş istiyorsa ödeyeceği bedel daha önceki savaşlardan daha büyük olacaktır” ifadeleri yer aldı.

FİLİSTİN DE "ACİL" TOPLANDI

Bu arada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, cesetlerin bulunması üzerine Filistin yönetimini acil toplantıya çağırdı.

İsrail ordusu Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada üç gencin cesedinin El Halil bölgesinde bulunduğunu duyurdu. İsrailli yetkililer, cesetlerin bulunduğunun üç aileye de bildirildiğini söyledi.

KAÇIRILAN ÖĞRENCİLERİN YAŞLARI AÇIKLANDI

İsrail kaçırılan öğrencilerin 16 yaşındaki Naftali Fraenkel, aynı yaştaki Gilad Shaer ve 19 yaşındaki Eyal Yifrah olduğunu açıklamıştı.

OBAMA'DAN TAZİYE MESAJI

ABD Başkanı Barack Obama, Batı Şeria'da cesetleri bulunan 3 Yahudi yerleşimcinin ailelerine taziyelerini sundu.

Obama, Batı Şeria'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin cesetlerinin bulunmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Amerikan halkı adına, en derin ve gönülden taziyelerimi Eyal Yifrah, Gilad Shaar ile İsril ve Amerikan vatandaşlığı bulunan Naftali Frenkel'in ailelerine sunuyorum" ifadesini kullandı.

Bir baba olarak gençlerin ailelerinin hissettiği tarifsiz acıyı tasavvur edemediğini aktaran Obama, şunları kaydetti:

"ABD, masum gençlere yönelik bu anlamsız terör eylemini en güçlü şekilde kınıyor. En başından beri, bu suçu işleyenlerin bulunması ve adelet teslim edilmesi için İsrail ve Filistin yönetimine tam desteğimi sundum. İsrail ve Filistin yönetimini bu kapsamda birlikte çalışmaya cesaretlendirdim. Diğer yandan taraflara istikrarı daha da bozacak adımlardan kaçınması çağrısında bulundum. Bu trajediyle mücadele eden İsrail, ABD'nin tam destek ve dostluğuna sahip"

YÜZLERCE FİLİSTİNLİ TUTUKLANDI

İsrail yönetimi, 12 Haziran'da Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan üç Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bundan Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu. İsrail parlamentosunun kaçırılanların bulunması için orduya geniş yetkiler vermesinin ardından düzenlenen operasyonlarda 500'den fazla Filistinli tutuklandı.

Yerleşimcilerin kaybolması üzerine çıkan kriz, İsrail ve Filistin yönetini arasında bir süre devam eden müzakerelerin çöküşünün hemen ardından geldi.