Netanyahu'yu dinlemeyecek

Netanyahu'yu dinlemeyecek
ABD Başkanı Yardımcısı Joe Biden da İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde yapacağı konuşmayı dinlemeyecek

ABD Başkan yardımcısı ve ABD Kongre Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 3 Mart günü ABD Kongresi'nde yapacağı konuşmayı dinlemeyecek. Biden konuşmaya katılmama gerekçesi olarak, yapacağı denizaşırı ziyareti gösterdi.
İsrail Başbakanı Netanyahu, 3 Mart'ta gerçekleşecek ABD Kongresi'nin ortak oturumunda bir konuşma yapacak. Ancak ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Netanyahu'nun konuşmasını dinlemeyeceği açıklandı. Birçok Demokrat senatör de Netanyahu'nun konuşmasını dinlemeyeceğini açıklamıştı. Diğer taraftan ABD Başkanı Barack Obama da Netanyahu'nun konuşmasını dinlemeyecek isimler arasında yer alıyor.

Netanyahu'nun konuşması Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner tarafından İran ile yapılacak nükleer anlaşmanın olası tehlikelerine dikkat çekmek için planlandığı biliniyor.

Biden Kongre Başkanı olduğu için normalde herhangi bir konuşma sırasında salonda hazır bulunuyordu. Ancak Netanyahu'nun konuşma yapacağı tarihte denizaşırı bir ülkeye ziyaret planı olduğu açıklandı. Obama da Netanyahu'nun konuşmasını dinlememe kararına gerekçe olarak, İsrail'de yaklaşan genel seçimleri gerekçe gösterdi. Obama, ülkelerinde seçimlere az süre kalan yabancı liderlerle bir araya gelmeyi doğru bulmadığını belirtiyor.

Netanyahu'nun Kongre'de yapmayı planladığı konuşma birçok kesimde tepkiye neden oldu. Bunlardan biri, ABD'li Yahudi liderlerden Abraham Foxman'dı. Foxman, Netanyahu'nun Kongre'de yapmayı planladığı konuşmayı iptal etmesini istemişti.