NEÜ’DE SELÇUKLU MEDENİYETİ SEMİNERLERİ BAŞLADI

NEÜ’DE SELÇUKLU MEDENİYETİ SEMİNERLERİ BAŞLADI

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)’nde “Selçuklu Medeniyeti” semineri başladı.
İlahiyat Fakültesi Mevlana Amfisindeki seminere, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fikret Karapınar, Dikkat ve Simurg Öğrenci Toplulukları ve çok sayıda dinleyici katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Selçuklu Medeniyeti’ni anlamanın ve anmanın büyük tarihi önem arz ettiğini söyledi. Geçmişi bilmeden geleceğin görülemeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Altıntaş, bu büyük medeniyetin tüm insanlığı aydınlattığını Selçuklu’nun sadece taşa, tuğlaya, çiniye ışık tutmadığını, her şeyden önce Selçuklu Medeniyeti’nin farklılıklarla bir arada yaşamanın pratiğini, bugünün insanına gösterdiğini kaydetti.
“SELÇUKLU ÜZERİNE DAHA ÇOK ÇALIŞMAK GEREKİYOR”
Programın hem tarihi anlamlandırmak hem de bu çerçevede öğrenci topluluklarının bir araya gelip birlikte çalışma yürütmüş olmalarının kıymetini kavramak adına birlikteliğin önemine değinen Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ortak çalışmaların, beraberce bir şeyler üretmeyi ve kardeşliği artıracağını belirtti. Osmanlıyı anlamak isteyenlerin önce Selçuklu’yu iyi okuması ve iyi anlaması gerektiğine vurgu yapan Rektör Şeker, Selçuklu’nun İran’da, Irak’ta bulunan akademisyenler tarafından çalışıldığını, ülkemizde de Selçuklu üzerine daha çok çalışmak gerektiğini aktardı. Toplantının öğrenciler için verimli olacağını dile getiren Prof. Dr. Şeker, Konya’nın bir Selçuklu başkenti olarak koruduğu değerlerle, eserlerle ciddi bir birikime sahip olduğunu da sözlerine ekledi. Programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Mikail Bayram ise Türkiye Selçukluları Dönemindeki Anadolu’nun fethi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Anadolu’nun fethinin hiç kolay olmadığını kaydeden Bayram, Müslümanların bu fetihte neler yaşadığını anlattı. Anadolu’nun ancak Selçukluların zuhurundan sonra fethedildiğini belirten Bayram, “Kendisi tarihçi olan Uzun Firdevsi, Selçukluların Anadolu fetihleriyle ilgili olarak Velayetname eserinde fethin nasıl gerçekleştirildiğini anlatıyor. Orada Türklerin 3 ayrı zamanda Anadolu fethettiklerini söylüyor. Birincisi Selçuklu Devleti kurulduktan sonra Bizans’ın olduğu bölgeleri istila etmesiydi. Bu tarih Malazgirt Meydan Muharebesinden önceye dayanır. İkincisi Türkler’in-Oğuzların Anadolu’ya gelişi, üçüncüsü ise Selçukluların Malazgirt Zaferidir. Bu zaferle Anadolu fiilen fethedilmiş oldu” diye konuştu.
Romen Diyojen’in generallerinin Alparslan’ın eline esir düştüğünü de hatırlatan Bayram, bu askeri zaferden sonra Türklerin Anadolu’ya gelmelerinin resmiyet kazandığını söyledi. Öğrencilerin sorularının Prof. Dr. Mikail Bayram tarafından cevaplanmasının ardından program sona erdi.
Selçuklu Medeniyeti Seminerleri 7 Şubat’a kadar devam edecek.