Nevşehir Belediyesi’nin De Desteği İle Mangala Oyunu Okullarda Yaygınlaştırılacak

Nevşehir Belediyesi’nin De Desteği İle Mangala Oyunu Okullarda Yaygınlaştırılacak

Eski Türk toplumlarından günümüze kadar oynana gelen en önemli zeka geliştirici oyunlardan biri olan Mangala oyununun, Nevşehir’deki 134 ilkokul ve 96 ortaokul’da öğrenim gören öğrenciler arasında yaygınlaştırılması amacıyla Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ile Nevşehir Milli Eğitim Müdürü Osman Şimşek arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, yapılan tarihi araştırmalara göre, bugüne kadar kurulmuş Türk İmparatorlukları arasında yer alan Sakalar, Hunlar ve Göktürk’ lere kadar uzanan zeka geliştirici en nitelikli oyunlar arasında yerini alan Mangala’ nın Osmanlı İmparatorluğu döneminde de yaygın şekilde kullanıldığının belirlendiğini belirtti.
Bir Türk oyunu olan Mangala ’nin çocuklarının zekalarının ciddi anlamda gelişimine yardımcı olabileceği gibi, onların strateji geliştirme becerilerinin de artırılmasına bu oyunun önemli katkılarının bulunduğunun da bir dizi çalışmalarla ortaya konulduğunu aktaran Ünver, Mangala oyununu Nevşehir’de de yaygınlaştırmak için Nevşehir Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği halinde çalışma başlattıklarını dile getirdi. Ünver, bu konuda imzalanan işbirliği protokolü ile Nevşehir Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlanan “Mangala; Türk Zeka ve Strateji Oyunu” isimli proje süresince gerekli olan Mangala materyallerinin temini konusunda Nevşehir Belediyesi’nin çalışma yapacağını belirtti. Proje kapsamında hedef kitle okullarda mangala oyununun sosyal faaliyetler kulüpleri aracılığıyla yaygınlaştırılmasının sağlanmasının yanı sıra, öğretmenlere de mangala oyunu ile ilgili eğitimler verileceğini ve turnuvalar düzenlenmesinin hedeflendiğini vurguladı.
İmzalanan işbirliği protokolü ile Nevşehir’deki 134 ilkokul ve 96 ortaokulda öğrenim gören öğrencilere mangala oyununun öğretilmesi ve bu oyunun yaygınlaştırılması için bir dizi sosyal aktivitelerin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.