Niksar’da Ahi Pehlivan Anıt Mezarı Temeli Atıldı

Niksar’da Ahi Pehlivan Anıt Mezarı Temeli Atıldı

Tokat’ın Niksar ilçesinde “Niksar’ın Fidanları Kültür-Sanat ve Ceviz Festivali” kapsamında “Ahi Pehlivan Anıt Mezarı” temeli törenle atıldı.
Erzurumlu Emrah Türbesi yanında start alan festival kapsamında Ahi Pehlivan Anıt Mezarı temel atma töreni gerçekleştirildi.
Kaymakam Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkanı Özdilek Özcan, Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği Yönetimi ile daire müdürleri ve vatandaşların katılımı ile yapılan programda protokol, anıt mezar bölgesine ellerinde küreklerle harç attılar.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Niksar Esnaf Odası Başkanı Cevdet Ufuk Turhan, anıt mezarın yapılacak olmasından duyduğu memnuniyeti belirtti. Turhan, “Biz küçükken büyüklerimizden hep duyardık Işık Tekkesi’ni, Ahi Pehlivan’ı. Ancak o tekke depremler sonucu çok önceden yıkılmış idi ve yeri boştu. Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği’nin girişimi ve Niksar Belediyesi’nin çalışmaları ile Ahi Pehlivan’ın anıt mezarının temel atma töreni için bir araya geldik. Bu çalışmalardan dolayı Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği adına Sayın Hasan Akar’a ve Belediye Başkanımız Sayın Özdilek Özcan’a çok teşekkür ediyorum” dedi.
Belediye Başkanı Özdilek Özcan konuşmasında, “Bizim medeniyetler kuran büyük medeniyetler inşa eden bir geçmişimiz ve kültürümüz var. Biz çok zengin bir kültüre sahip inanca sahip bir milletiz. Hakikaten geçmişimizle ne kadar öğünsek azdır, medeniyetler kurmuşuz ve medeniyetler inşa etmişiz ve inancımızdan ve kültürümüzden kaynaklanan birçok değerimiz var. Bunlardan bir tanesi de Ahilik. Bu vesile ile Niksar’ımıza da Ahi Pehlivan anıt mezarının yapılıyor olması bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir” ifadelerini kullandı.
Son olarak konuşan Kaymakam Dr. Yusuf Gökhan Yolcu ise Ahi Pehlivan’ın Niksar için çok önemli manevi bir zat olduğunun altını çizerek, “Niksarlılar iyi biliyorlar, bizlerde büyüklerimizden öğrendik, daha sonra bu konularla ilgili yapılan çalışmalarda daha derinlemesine bilgiler edindik. Böylesi manevi bir şahsiyet için geçte olsa bugün itibariyle böylesi bir çalışmanın yapılmış olması da ayrıca güzel ve olumlu bir çalışmadır. Emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum ve bugünde Ahi Pehlivan’ın manevi huzurunda Niksar Kaymakamı olarak bu şehre yapmış olduğu imar faaliyetlerinden ve diğer manevi hizmetlerinden dolayı şükran ve minnetle kendisini anıyoruz ve yad ediyoruz" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından İlçe Müftüsü Ali Canpolat’ın duası eşliğinde “Ahi Pehlivan” anıt mezarına protokol tarafından ilk harç konularak buradaki tören sona erdi.
Ahi Pehlivan’ın, Anadolu’daki ilk Ahilerden olup Niksar ilçesi için birçok imar faaliyetinin yanı sıra büyük manevi hizmetlerde de bulunduğu bildirildi.