Nokta Dergisi’ne ikinci dava

Nokta Dergisi’ne ikinci dava

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı tarafından Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bayraklarla sarılı şehit cenazelerinin önünde selfie çekildiği çizim kapağı nedeniyle iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müşteki olarak yer aldı. Derginin 14-20 Eylül tarihli 18’inci sayısının kapak sayfasında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arkasında şehitlere ait Türk bayrağı asılı tabutlar bulunduğu halde cep telefonu ile gülümseyerek öz çekim yaparken gösterir montajlama bir fotoğrafın bulunduğu belirtildi.

“CUMHURBAŞKANI’NIN ŞEHİTLERİN CENAZELERİNDEN MEMNUNİYET DUYACAĞI DÜŞÜNÜLEMEZ”
Söz konusu fotoğraf ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şehit cenazelerinin gelmesinden memnuniyet duyduğu izleniminin yaratıldığı kaydedildi. İddianamede, bir ülkenin Cumhurbaşkanının toplumda derin bir üzüntüye neden olan şehitlerin cenazelerinin gelmesi konusunda memnuniyet duyacağının düşünülemeyeceği ifade edildi.

“ERDOĞAN’IN FOTOĞRAFI ÜZERİNDEN PKK ÖVÜLMÜŞ”
İddianamede, Cumhurbaşkanına onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek şekilde somut bir fiil isnat edildiği belirtilerek, “Özellikle Temmuz 2015'den itibaren ülkemizde PKK silahlı terör örgütünün saldırılarının yoğun bir şekilde yaşanması nedeni ile şehitlerimizin cenazeleri montajlanmış bir şekilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafı üzerinden PKK silahlı terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerinin övüldüğü ve bu yöntemlere başvurmanın teşvik edildiği, PKK silahlı terör örgütünün amacının propagandasının yapıldığı anlaşılmıştır” denildi.

CEVHERİ GÜVEN: “KAPAK BİR KURGUDAN İBARET”
İddianamede Çapan ve Güven’in soruşturma aşamasında alınan ifadelerine de yer verildi. Cevheri Güven’in ifadesinde suç konusu kapağın bir kurgu olduğunu, kapakta örgütü çağrıştıran bir sembol veya amblem olmadığını ve suçlamaları kabul etmediğini kaydettiği ifadeleri iddianamede yer aldı. Basın özgürlüğünün sınırsız olmadığı belirtilen iddianamede, “Basın özgürlüğünde temel ölçütü kamu yararıdır. Gerek yazılı ve gerekse görsel basın bu işlevini yerine getirirken, özellikle yayının gerçek olmasını, kamu yararı bulunmasını, toplumsal ilginin varlığını, konunun güncelliğini gözetmeli, haber verirken özle biçim arasındaki dengeyi de korumalıdır. Olayımızda ise haberlerin gerçek dışılığı açıklanış şekli ile konusu arasında düşünsel bağın bulunmaması, öz ve biçim arasındaki dengenin sağlanmaması, aşağılayıcı, küçük düşürücü, incitici niteliği açıktır” ifadelerine yer verildi.
Sanıklar Cevheri Güven ve Murat Çapan hakkında “terör örgütü propagandası yapmak, Cumhurbaşkanına alenen hakaret” suçlarından 2 yıl 8 aydan 12 yıl 2 aya kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame, İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme iddianameyi kabul ederken, sanıkların önümüzdeki haftalarda hakim karşısına çıkması bekleniyor.

İLK DAVADA 20 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR
Nokta Dergisi’nin 24’üncü sayısının kapağında kullanılan “2 Kasım Türkiye’de iç savaşın başlangıcı” ifadesine ilişkin başlatılan soruşturmada gözaltına alınan Cevheri Güven ve Murat Çapan tutuklanmıştı. Savcılık, Güven ve Çapan hakkında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyana tahrik etme" suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlamıştı. İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 29 Aralık’ta görülen davanın ilk duruşmasında Çapan ve Güven tahliye edilmişti.