Nuceyfi: Türk Konsolosluğu tarihe geçecek

Nuceyfi: Türk Konsolosluğu tarihe geçecek
 Çatışmalar yüzünden Erbil'e sığınan Vali Useyil Nuceyfi, burada düzenlediği basın toplantısıyla Musul’daki vahim durumu ortaya koydu.

"BU TARİHE GEÇECEK BİR DAVRANIŞ"

Nuceyfi, Türkiye’nin Musul Konsolosluğu'nun Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından zarar görmediğini söyledi. Nuceyfi, “Biz onları arayıp Konsolosluğu terk etmelerini söyledik. Ancak Musul Başkonsolosu görevlileri tarihe geçecek bir davranış sergileyip 'yerimizde kalmayı tercih ediyoruz' dediler. Bu, tarihe geçecek bir davranıştır." dedi.

Nuceyfi, ayrıca Türkiye’den yetkililerin Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi telefonla aradığını ve her türlü insanı yardım konusunda hazır olduklarını ifade ettiklerini açıkladı.

"ORDUNUN SAVAŞMAYA NİYETİ YOKTU"

Nuceyfi, Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) Musul'u terk eden Irak Ordusu'nun savaşmaya niyeti olmadığını söyledi. Yıllarca Irak Ordusu için her türlü maddi imkanın sağlandığını belirten Nuceyfi, "ancak gördük ki ordunun ilk sınavında her şey boşa gitmiş. Orduda savaşçı bir ruh yok." dedi.

"HER ŞEY KONTROL ALTINDA DEYİP BİZİ GEÇİŞTİRDİLER"

Musul'dan ayrılmadan önce Irak Ordusu yetkilileri ile defalarca iletişime geçtiğini belirten Nuceyfi; ancak 'Her şey kontrol altında, merak etmeyin' deyip kendilerini geçiştirdiklerini dile getirdi.

"IRAK ORDUSU İSTEMEDEN PEŞMERGE HAREKETE GEÇEMEZ"

Bölgesel Kürt Yönetimi yetkilileri ile de iletişime geçtiğini ve yardım istediğini belirten Nuceyfi, "Biliyorsunuz Irak merkezi hükümeti ve Bölgesel Kürt Yönetimi arasında bir anlaşma vardır. Irak Ordusu istemeden Peşmerge güçleri bizim bölgelere hareket edemez. Ancak Bölgesel Kürt Yönetimi yetkilileri, yardım istendiği takdirde harekete geçeceklerini belirtmiş durumdalar ve bunu defalarca da teyit ettim." ifadelerini kullandı.

Şu an Musul'da bulunan vatandaşların silahlanıp kendilerini koruduklarını belirten Nuceyfi; Musul kentini IŞİD militanlarına teslim edenlerin askerî mahkemede yargılanmaları gerektiğini vurguladı.