O çocukların yürek burkan sözleri

O çocukların yürek burkan sözleri

Savaşın izleri silinse bile yaralarının izlerini hep taşıyacak olan çocuklardan 6 yaşındaki Amany Mohmed Abo Taha ile Mohamad Zakrya Shikshik savaşa kurban verdikleri anne ve babalarının cennette olduğuna inanarak teselli buluyor.

''Babasını gözleri önünde vurdular''

Babasını İsrail askerlerinden bir keskin nişancının alnından vurmasıyla gözleri önünde kaybeden Mohamad Zakrya Shikshik, yaşadığı dehşet verici andan sonra konuşmakta zorlanıyor. Babasının fotoğrafını bir an olsun yanından ayırmayan Gazzeli çocuk tanklarla evlerine saldırı düzenlendiği esnada ellerinden ve başından yara almış. Annesi ise bugün Gazze’de bir erkek çocuğu dünyaya getirdi. Adı ise babasının adı Zekeriya. Tüm bunları anneannesinin ağzından dinleyen Shikshik kendisine ‘Baban nerede’ diye sorulduğunda, ‘O şimdi cennette’ diyor.

Anneannesi ise her an ölümle iç içe yaşadıklarını ancak kendilerine kapılarını açan Türkiye’ye şükran duyduklarını belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de bizi çok iyi karşıladılar, çok güzel ilgilendiler. Türk halkına çok çok teşekkür ediyoruz. Bize çok yardımcı oldular. Sürekli İsrail uçaklarının tepemizde dolaşması bizi çok endişelendiriyor. Her an ölümü bekliyoruz. Gazze’de sürekli bir ambargo içindeyiz. Gençlerimizin hepsi evde oturuyor, hepsi de işsiz. Şuan sıfır düzeyinde bir hayat yaşıyoruz.”

''Anne anne diyor, bulamayınca tedirgin oluyor''

İsrail askerlerinin 22 Ağustos’ta roketatarlarla evlerine saldırması sonucu annesini kaybeden savaşın çocuklarından Amany Mohmed Abo Taha ise o günden bu yana konuşamayan çocuklardan. Babası Muhammed Abu Taha, İsrail tanklarının İsrail'in doğusundan girerek birçok evi hedef aldığı saldırıyı anlattı. Hedef alınan evlerin arasında kendi evlerinin de olduğunu belirten Abu Taha, evde ailesinin yanı sıra yakın akrabalarının da bulunduğunu ve eşini kaybettiğini dile getirdi.
İsrail füzesinin evlerini yerle bir ettiğini ifade eden Abu Taha, "Ben evde değildim. Ailem, çocuklarım ve yakın akrabalarımız hepsi evde bulunuyordu. Roketlerle her tarafa saldırdılar. O esnada eşimle birlikte dört kişi şehit oldu ve dört de yaralı var. Amany çok etkilendi. ‘Annen nerede’ diye sorduğumda ‘cennet’ diyor. Sürekli ‘anne anne’ diyor sürekli soruyor. Bazen annesini bulamayınca tedirgin oluyor” diye konuştu. Annesi için ellerini açıp dua eden Amany de saldırı anında çok korktuğunu dile getirerek, “Annem cennette” sözlerini güçlükle ağzından çıkartıyor.

''Kardeşlerimin kopan bacaklarını nasıl tarif edebilirim''

Savaşta kardeşlerinin kolları ve bacaklarının koptuğunu ve yaşadıkları anların tarif edilemez olduğunu söyleyen bir diğer savaş çocuğu 22 yaşındaki Ashraf Mohmed Abo Getah. Abo Getah, Gazze’de hastanede çalışan bir personel. İsrail askerlerinin en son vurma ihtimali olan yer diye düşündüğü hastaneyi bile vurduklarını ifade eden Abo Getah, şunları söyledi:
“Ben hastanedeyken yaralandım. Hastaneye tanklarla saldırı düzenlediler. Hastaneyi vuracakları hiç aklımıza gelmedi. En son belki Gazze yok olduktan sonra hastaneyi vururlar, demiştik. Ama tahmin ettiğimiz gibi olmadı. İlk etapta hastaneyi vurdular. İki kardeşimin kolları ve bacakları koptu. Bizim Allah’tan başka sığınacak hiçbir mercimiz yok. İsrail hiçbir şey tanımıyor. Bir yandan camileri vuruyor, bir yandan evleri vuruyor ve hastaneleri bile vuruyor. Biz o hal içinde her an ölümle iç içe yaşıyoruz. Kolları ve bacakları kopan kardeşlerimi ben nasıl tarif edebilirim. Bu anlatılacak bir durum değil. Yine de Allah’a şükürler olsun.”

''Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şükran duyuyoruz''

Akciğer ve kalbine yakın bir noktaya saplanan şarapnel parçasıyla yaralanan Abo Getah, ömrü boyunca savaşın izini taşıyacağını söyledi. Ameliyatın riskli olması sebebiyle şarapnel parçası ile yaşayacak olan Abo Getah, saplanan parçanın kemiğine kaynamasını bekliyor. Doktorların kendisine ‘Sana en iyi ameliyatı yapacağız, o da ameliyat yapmamak’ dediklerini sevinerek anlatan Abo Getah,
“Ameliyat olmam durumunda hayati bir risk vardı. Allah’ın büyük bir mucizesi, doktorlar bile izah edemiyor. Bir santim aşağıdan ya da yukarıdan girseydi şarapnel parçası yaşama imkanı yoktu. Kireçlenerek vücut o parçayı eritecekmiş. Ameliyat olmak için imza verdim. Ama doktorlar ameliyata gerek olmadığını, en iyi ameliyatın ameliyat olmamak olduğunu söyledi. Türk doktorlarına teşekkür ediyorum. Türkiye’ye çok teşekkür ediyorum. Bizimle ciddi şekilde ilgilendikleri için teşekkür ediyorum. Özellikle Erdoğan’a şükran duyuyoruz” diye konuştu.

''Bir insanın parçalanarak bir kilo haline geldiğini gördüm''

Sürekli ölümü hissettiğini ve yaşadıklarının rüyalarına bile girdiğini söyleyen Abo Getah, içinde bulunduğu durumu şu sözlerle anlattı: "Hepimiz zaten ölüyüz. Ha bugün ha yarın öleceğiz. Ben yaralandıktan sonra da ölüm hissini hep yaşadım. Gerek orada gerek buraya geldikten sonra yatarken, uyurken yaşadıklarım rüyalarıma bile giriyor.

Yakınlarımızı kaybettik, kolları ve bacakları kopan kardeşlerim var. Bunlar rüyalarıma giriyor. Ben bu durumda ‘Yaşasam ne olur yaşamasam ne olur’ diyorum. Hiç olmazsa Allah’ın önünde verebileceğim bir canım var. Onu da verebilecek bir şekilde hazır bekliyorum. Bu manzaralar karşısında şehitliği hayal ediyorum. Bir insanın ikiye parçalandığını, ikiye yarıldığını gördüm. Bir insanın paramparça olup bir kilo haline geldiğini gördüm.” İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırılarında yaralanan 38 Filistinli yaralı uçakla İzmir’e getirilerek tedavi altına alındı.