O kızların aileleri İstanbul'da

O kızların aileleri İstanbul'da
IŞİD'e katılmak için Suriye'ye gittikleri iddia edilen üç Britanyalı kızın ailelerinin avukatı Tasnime Akunjee, kızların yakınlarından birer kişinin İstanbul'da bulunduğunu ve kızların son kez görüldüğü Bayrampaşa Otogarı'nda görgü şahitleriyle görüştüğünü söyledi.

Kaldığı otelde basına konuşan Akunjee, 15 yaşındaki Shamima Begum'un kız kardeşi Runa Begum, aynı yaştaki Amira Abase'nin babası Hüseyin Abase ve 16 yaşındaki Kadiza Sultana'nın kız kardeşi Halima Khanom'un pazar günü İstanbul'a geldiklerini kaydetti.

Akrabalarının, üç genç kızın son kez görüldüğü Bayrampaşa Otogarı'na giderek burada görgü şahitlerini aradıklarını anlatan Akunjee, "Kızların adımlarını takip ettik ve yol boyunca onları gören kimselere ulaşmaya çalıştık. Gerçekten de kızları hatırlayan insanlara rastladık" dedi.
"Kızlar otogarda görülmüş ama dil engeli nedeniyle kimse yanlarına yaklaşmamış" diyen avukat Akunjee, "İyi görünüyorlarmış, neşeleri yerindeymiş. Güvendeymişler. Bu da en önemli şey aslında" şeklinde konuştu.

İNGİLİZ POLİSİ KIZLARI ARAMIYOR

"Türk insanının sergilediği sempati aileleri çok rahatlattı" ifadesini kullanan Tasnime Akunjee, "Otogarda kızlar için ağlayan insanlar oldu, bu da bizi çok etkiledi. İngiltere'de durum farklı, sempati söz konusu değil. İngiltere'de Müslüman cemaati şeytanlaştırmaya dönük eskiden beri gelen bir söylem var. Bu aileler de Müslüman cemaatten. Dolayısıyla medya ve bence hükümet de cemaate olumsuz bir biçimde bakıyor. Polis de kızlar hakkındaki gerçeği yeterince etkin biçimde aramıyor bence. İngiliz polisi kızların durumundan, iyiliğinden ziyade olayın başka cepheleriyle ilgili görünüyor" görüşünü dile getirdi.

İngiltere'de anlamlı herhangi bir bilgiye ulaşamadıklarını anlatan Akunjee, "O nedenle buraya gelmenin iyi olabileceğini düşündük ve şans eseri gerçekten de bazı bilgilere ulaştık. Bu da aileleri biraz rahatlattı" dedi.

Ailelerin İngiltere'ye döneceğini ancak kendisinin Ankara'ya geçeceğini belirten Akunjee, "Planlı bir görüşmem yok, bazı yetkililerin ortaya çıkıp benimle görüşeceğini umuyorum. İnsani bazda. Aileleri biraz daha rahatlatabilecek ne gibi bilgiler alabileceğimi göreceğim" dedi.
Shamima Begum, Amira Abase ve Kadiza Sultana'nın, 17 Şubat'ta Londra'dan İstanbul'a geldikleri ve daha sonra Suriye'ye geçerek IŞİD'e katıldıkları tahmin ediliyor.