O şehrin taşı toprağı altın

O şehrin taşı toprağı altın

Köprünün güney ayağının bulunduğu Altınova ilçesinde, daha önce fiyatı 100 bin lira olan gayrimenkullerin değerlerinin 250-300 bin liraya çıktığı bildirildi. Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceleri gemi tersanesi kurulan bölgelerin çevrelerinde artan arsa fiyatlarının, asma köprüyle yeniden yükseldiğini vurguladı.


Arsa sahiplerinin, dolayısıyla bölge insanının bu durumdan memnun olduğunu belirten Oral, "Asma köprü ile en azından şu anda bölgede arsa olarak ciddi bir değer artışı var ve bu devam edecektir" dedi.

Oral, konut sektöründe hareketliliğin son iki yılda artmaya başladığının, hem kendilerinin hem de çevre belediyelerin verdiği yapı ruhsatlarından anlaşılabildiğini söyledi. Yoğunluğun karşılanması bakımından sosyal, kültürel, eğitim ve sağlık gibi konularda duyarlı olmaları gerektiği için bu konuda planlama yürüttüklerini aktaran Oral, "Bölgemiz cazibe merkezine dönüşecektir çünkü burası Kocaeli, Bursa ve İstanbul üçlüsünün tam ortasında. Bu bölgelerdeki hengame, kargaşa ve trafik yoğunluğu burada yok, burası daha sakin. Doğası güzel, bir yeşillik orman alanı var. Tarım alanlarımız var ve toprağımız verimli. Ayrıca burası büyük kentlere ulaşım bakımından hem çok yakın hem de buraya gelenler oranın o kargaşasını görmemiş olacak. Buranın en büyük cazibe olma sebebi de bunlardır. Yani burası insanların gürültü ve kirlilikten kaçacağı bir mekan" diye konuştu.


"Alan da kazançlı satan da"

Cevdet Karataş da yaklaşık 20 yıldır inşaat işleri ve emlakçılıkla uğraştığını anlattı. Köprünün sağlamaya başladığı avantajlara değinen Karataş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Alıcılar olsun satıcılar olsun yani iki taraf da kazançlı oluyor. Sonuçta gayrimenkulünü bekleten kişi daha çok kazandığı gibi alan kişi de beklediği süre kadar 2-3 katı bir prim yapacaktır. Bu bölgedeki gayrimenkul satışlarında birçok kez tapuların 3-5 kez peş peşe el değiştiğini görebiliyoruz. Yatırım yapmak isteyenler, Altınova, Kaytezdere ve Yalova çevresini tercih edebilir. Buradaki fiyatlara bakıldığı zaman ilk tersaneler 2005 yılında yapıldı. Metrekaresi 10 lira olan sanayi imarlı arsalar, 300-400 lira oldu. Şu an bu bölgeler için 600-700 liradan bahsediliyor. Bugün, köprüyü gören deniz manzaralı arsaların eskiden 50-100 lira olan metrekare fiyatları da yine 600-700 lirayı buldu. Mesela 100 bin liralık bir gayrimenkulün, 250-300 bin liraya satıldığını görebiliyoruz."

Bölgeden iki yıl önce 100 bin lira ödeyip bir arsa satın alan Mücahit Yoltan, değerinin şimdi 200 bin liradan fazla olduğunu dile getirdi. Yoltan, arsasını satmayı düşünmediğini belirterek, köprü hizmete girdikten sonra fiyatların daha da artacağını söyledi. Mehmet Şirin Şeyhun ise 8 ay önce 40 bin liraya aldığı arsa için birisinin 80 bin lira teklif ettiğini ancak satmadığını ifade etti.