O ülke Ebola virüsünden temizlendi

O ülke Ebola virüsünden temizlendi
Mali hükümeti ve Birleşmiş Milletler Ebola'yla Mücadele Misyonu (UNMEER) Başkanı'nın ortak açıklamasına göre Mali'de Ebola salgını resmen sona erdi.

Le Monde'de yer alan habere göre, Mali Sağlık Bakanı Osman Kone, 6 Aralık 2014'te Ebola virüsü nedeniyle tedavi altına alınan "son hasta"nın Bamako'da tedavi edildikten sonra test sonuçlarının negatif çıktığını ve o tarihten sonra Mali'de Ebola virüsü bulaştığı gerekçesiyle kayıtlara geçmiş başka hiçbir hasta bulunmadığını açıkladı. Bakan Kone, Dünya Sağlık Örgütü yönetmeliğine uygun olarak bu duyuruyu ülkedeki "son Ebola vakasının üzerinden 42 gün geçtikten sonra" yaptıklarını vurguladı.

UNMEER Başkanı Doktor İbrahim Soce Fall, Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiye kararına uygun olarak, virüsün etkilediği bir ülkede, hiçbir yeni vaka kaydedilmeden geçen 42 günlük süreç sonunda hastalığın son bulduğunun ilan edilebileceğini belirtti.

Mali hükümeti ve Dünya Sağlık Örgütü'nün ortak açıklamasına göre, Mali'de ilk Ebola vakası 23 Ekim'de kayda geçti. Ebola, Mali'nin komşusu Gine'den gelen 70 yaşındaki bir hastadan doğrudan veya dolaylı yollarla yedi kişiye geçmiş ve virüsün bulaştığı kişilerden beşi ölmüştü.
2013 Aralık'ından beri salgın bölgesinin bir parçası olan Gine, komşusu Sierra Leone ve Liberya'dan sonra Ebola virüsünden en fazla etkilenen ülke. Dünya Sağlık Örgütü, bu üç ülkede meydana gelen 8 bin 500 ölüm vakasının yüzde 99'unun virüse bağlı olduğunu kaydediyor. Bölgede yeni vaka sayısı hızla azalıyor.