Obama'dan Küba ziyareti

Obama'dan Küba ziyareti
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Ben Rhodes, Obama'nın Noel ve yılbaşı tatilini geçirdiği Hawaii'de gazetecilere yaptığı açıklamada, olası Küba ziyaretine gelecek aylarda karar verileceğini söyledi.

Washington yönetiminin söz konusu seyahat öncesinde Küba'nın insan hakları karnesini ilerlettiğini ve özel şirketlerin ülkenin ekonomisinde daha fazla etkin olmasını görmek istediklerini vurgulayan Rhodes, ayrıca Havana yönetiminin halkın daha fazla bilgiye ve internete erişimini sağlaması gerektiğini vurguladı.

Rhodes, Başkan'ın ziyaretinin bu önceliklerin ilerletilmesine yardım olup olmayacağının kendileri için önemli olduğunu belirterek, "Gelecek birkaç ay içerisinde (ziyarete ilişkin) kararımızı vereceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

ABD Başkanı Obama, Küba ile ilişkileri normalleştirme kararının birinci yıl dönümü olan geçen 17 Aralık'ta Kongre'ye çağrıda bulunmuş ve bu ülkeye yönelik ambargonun kaldırılmasını istemişti.

Küba'da 1959'daki devrimin ardından tüm Amerikan işletmeleri kamulaştırılmış, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmiş, ABD ülkeye ticaret ambargosu uygulamaya başlamıştı.