Obama Netanyahu ile görüştü

Obama Netanyahu ile görüştü
Obama, Netanyahu ile İran'la yürütülen nükleer müzakereleri ve Filistin'in UCM girişimini görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Obama ve Netanyahu görüşmede, Tahran yönetimi ile P5+1 ülkeleri arasında İran’ın nükleer programına ilişkin müzakerelerdeki son gelişmelerle Filistin’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) katılma başvurusu sonrası İsrail-Filistin ilişkilerini ele aldı.

ABD’nin, İran’ın nükleer silah elde etmesini önlemenin yanında nükleer programın tamamen barışçıl olduğunu uluslararası topluma kanıtlayacak kapsamlı bir anlaşmaya erişilmesine odaklandığını belirten Obama, İsrail’in güvenliğinin ve nükleer meselede İsrail ile sürdürülen yakın işbirliğinin önemini vurguladı.

Başkan Obama, Filistin’in UCM’ye başvurusuna ilişkin ise Netanyahu'ya, Filistin’in teşkil etmiş bir devlet olmadığını, dolayısıyla Filistin'i Roma Statüsü’ne taraf olmaya elverişli görmediklerine dair ABD’nin pozisyonunu tekrarladı. Obama, Filistin’in UCM’ye katılımının ileriye dönük “yapıcı” bir yol olmadığına inandıklarını ifade etti.

ABD'nin, tarafların güvenin sarsılmasına neden olacak eylemlerine güçlü şekilde karşı çıkmayı sürdürdüğü kaydedilen açıklamada, her iki tarafın tansiyonu azaltacak yollar aramaya teşvik edildiği kaydedildi.