Obama'yı kızdıran mektup

Obama'yı kızdıran mektup
ABD Başkanı Barack Obama, Cumhuriyetçi senatörlerin İranlı liderlere hitaben kaleme aldığı açık mektubu, Cumhuriyetçiler ile İranlı muhafazakarların "tuhaf koalisyonu" olarak niteledi.

ABD Başkanı Barack Obama, Cumhuriyetçi senatörlerin İranlı liderlere hitaben kaleme aldığı açık mektubu eleştirdi. Obama mektubu Cumhuriyetçiler ile İranlı muhafazakarların "tuhaf koalisyonu" olarak niteledi.

47 Cumhuriyetçi senatörün İranlı liderlere gönderdiği ve olası bir nükleer anlaşmanın Obama'nın iktidarda olduğu süreyle sınırlı kalabileceği uyarısında bulunduğu mektup ABD Başkanı Barack Obama'nın tepkisine yol açtı.

İran'daki bazı kesimlerin de her türlü anlaşmaya karşı olduğunu söyleyen Obama, "Kongre'nin bazı üyelerinin İranlı muhafazakarlarla ortak hareket ettiğini görmek biraz ironik" dedi.

"BU MESAJ, YANLIŞ OLDUĞU KADAR TEHLİKELİ DE"

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da, ABD'deki Cumhuriyetçi senatörlerin İranlı liderlere gönderdiği mektupla ilgili konuştu.

ABD'de Cumhuriyetçi 47 senatör İranlı liderlere mektup yazarak olası nükleer anlaşma konusunda uyardı.

Biden, "Bu, hem dosta hem düşmana, Başkomutanımızın Amerika'nın taahhütlerini yerine getiremeyeceğine dair çok yanlış bir sinyal gönderiyor. Bu mesaj, yanlış olduğu kadar tehlikeli de" dedi.

BIDEN TARİHTEN ÖRNEKLER VERDİ

Çin'in tanınması, İran ile rehine krizinin çözülmesi ve Vietnam Savaşı'nın sona ermesi gibi konuların Kongre'nin onayına başvurulmadan yapıldığına işaret eden Biden, bu tür düzenlemelerin Kongre ve başkanlar değişse bile ABD'nin kredibilitesi ve küresel liderliğini sürdürmesini sağladığını söyledi.

İRAN: SENATÖRLER KENDİ ANAYASASINDAN HABERSİZ

ABD Kongresi'nden 47 Cumhuriyetçi senatörün nükleer müzakerelerle ilgili İranlı liderlere hitaben yazdığı mektuba bir tepki de İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'den geldi.

Tahran'da açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Zarif senatörlerin ABD Anayasası'ndan habersiz olduklarını savundu.

Mektubun yasal bir değeri olmadığını ifade eden Zarif, "Söz konusu senatörlerin mektubu, onların yalnızca uluslararası kanunlara yabancı olmadıklarını aynı zamanda kendi anayasalarında yer alan, başkanın dış politikayı uygulamadaki iradesiyle ilgili detaylardan da tam olarak habersiz olduklarını gösteriyor" dedi.

Cumhuriyetçiler, Obama'nın İran'la nükleer anlaşma yapmasını engellemek için İsrail Başbakanı Netanyahu'yu konuşması için Kongre'ye davet etmişti.

47 SENATÖRDEN İRAN'A MEKTUP

ABD'li Senatör Tom Cotton'ın girişimiyle kaleme alınan ve Senato'daki 54 Cumhuriyetçi senatörden 47'sinin imzasının bulunduğu mektupta senatörler, ABD ile İran arasında Kongre'nin onayını almayan herhangi bir anlaşmanın sadece ABD Başkanı Barack Obama ile İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney arasında ve yürütme organlarını bağlayan bir anlaşma olmaktan öteye geçmeyeceğini belirtmişti.