Öcalan'ın 'sekreteryası' Bursa’da

Öcalan'ın 'sekreteryası' Bursa’da

Kenya'da yakalandıktan sonra getirildiği İmralı Adası'nda ömür boyu ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılan Abdullah Öcalan'ın yanına Kasım 2009’da gönderilen PKK'lı Şeyhmus Poyraz, Bayram Kaymaz, Cumali Karsu ve Hasbi Özdemir ile TİKKO'cu Hakkı Alpan, hafta sonu Kocaeli ve Tekirdağ'daki cezaevlerine nakledildi. Bunların yerine 'çözüm süreci' görüşmelerinde Abdullah Öcalan'ın kendisine 'sekreterya' olarak istediği biri ağırlaştırılmış ömür boyu, diğerleri ömür boyu hapis cezasına mahkum 5 PKK'lının sevki yapıldı.

BURSA'DA BEKLETİLDİLER

Diyarbakır Cezaevi'nde kalan Mehmet Sait Yıldırım, Nazilli Cezaevi'nde kalan Çetin Arkaş ve Nasrullah Kuran, Sincan Cezaevi'nde kalan Ömer Hayri Konar ve Kırıkkale Cezaevi'nde kalan Veysi Aktaş, hafta sonu İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne gönderilmek üzere yola çıkarıldı.

Çok sıkı güvenlik önlemleri altında getirilen PKK'lı mahkumlar Bursa Özel Tip Cezaevi'ne konuldu. Burada bekletilen PKK'lı 5 mahkum Adalet Bakanlığı'na ait araçla İmralı Lüksek Güvenlikli Cezaevi'ne ulaştırılacak.

Hafta sonu bu cezaevinden başka yerlere nakledilen 5 mahkumun kaldıkları koğuşlara yerleştirilecek PKK'lı ağırlaştırılmış ömür boyu hapse mahkum Ömer Hayri Konar ile ömür boyu hapse mahkum Mehmet Sait Yıldırım, Çetin Arkaş, Nasrullah Kuran ve Veysi Aktaş, kısa sürece çözüm süreci görüşmelerinde Abdullah Öcalan'ın 'sekreteryası' görevine başlayacak.

'SEKRETERYA'DA KİM KİMDİR?

Abdullah Öcalan'a 'sekreterya' olarak seçtiği 5 PKK'lının işledikleri suçlar, çarptırıldıkları cezalar ve hapis yattıkları süreler şöyle:

* Ömer Hayri Konar: Elazığ nüfusuna kayıtlı, 50 yaşında. 'Devletin egemenliği altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapse mahkum edildi. 13 yıldır cezaevinde. PKK'nın 2000- 2002 yıllarında Suriye ve Lübnan başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinde etkin olabilmek için girdiği yeni yapılanmada görev almış. Abdullah Öcalan'a yakın isimler arasında yer alan Konar, Suriye'de yakalanarak Türkiye'ye teslim edilmişti.

* Mehmet Sait Yıldırım: Bingöl Karlıova nüfusuna kayıtlı, 63 yaşında. 'Devletin egemenliği altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak' suçundan ömür boyu hapse mahkum edildi. 18 yıldır cezaevinde. Çok eski PKK'lı olarak biliniyor. Almanya'dan örgüte katılmış, 1993'ten beri cezaevinde. Bekaa Vadisi'nde kalmış, 1987'de PKK'nın Düseldorf davasından yargılanmış.

* Çetin Arkaş: Diyarbakır Çınar doğumlu, 44 yaşında. 23 yıldır cezaevinde. 'Devletin egemenliği altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak' suçundan ömür boyu hapse mahkum edildi. PKK'nın cezaevleri sorumluları olarak biliniyorlar. Bolu cezaevinde bulunurken, hakkında savcılık tarafından, 'örgütsel ilişkileri yönlendirdikleri' gerekçesiyle soruşturma açılmış, 9 ay süren takipten sonra soruşturma takipsizlik ile sonuçlanmış.

* Nasrullah Kuran: Siirt nüfusuna kayıtlı, 47 yaşında. 23 yıldır cezaevinde. 'Devletin egemenliği altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak' suçundan ömür boyu hapse mahkum edildi. PKK'nın cezaevleri sorumluları olarak biliniyorlar. Bolu cezaevinde bulunurken, hakkında savcılık tarafından, 'örgütsel ilişkileri yönlendirdikleri' gerekçesiyle soruşturma açılmış, 9 ay süren takipten sonra soruşturma takipsizlik ile sonuçlanmış.

* Veysi Aktaş: Diyarbakır nüfusuna kayıtlı, 46 yaşında. 21 yıldır cezaevinde. 'Devletin egemenliği altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak' suçundan ömür boyu hapse mahkum edildi.