Odaların Büyükşehirden Beklentileri

Odaların Büyükşehirden Beklentileri

Muğla Odaları Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden beklentilerini Muğla Odaları, Muğla Odaları’nın Büyükşehir Belediyesi’nden beklentilerini tespit etmek ve dosya halinde sunmak için Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde bir araya geldi. MUTSO salonunda yapılan toplantıya Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Çıralı, Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, Milas Ticaret Odası Başkanı Reşit Özer, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hasan Gökmen, Bodrum Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu katıldı.
850 MİLYON DOLARLIK GÜNEŞ TARLASI PROJESİ
Toplantıda Yüksek Şehir ve Bölge Planlamacısı Sevgi Seren Actor Milas ve Bodrum arasında kurulması planlanan içinde 100 megawattlık güneş enerjisi santralinin de bulunduğu uluslararası teknoloji geliştirme, üretim ve ticaret bölgesi olan Güneybatı Türkiye Güneş Enerji Teknopolis Projesi sunumunu yaptı. Toplam yapım maliyeti 850 milyon doları bulan proje için odalardan destek isteyen Sevgi Seren Actor, işadamlarının desteğinin alınması halinde bölgeyi ciddi anlamda kalkındıracak olan projenin daha çabuk gerçekleşeceğine dikkat çekti. Actor, güneş enerjisi panellerinin bulunduğu alanda rahatlıkla tarım yapılabildiğini de belirterek 794 hektarlık bir alanda yapılması planlanan ve serbest bölge oluşturulmasının büyük avantaj sağlayacağı alanda sanayi tesislerinin yanında üniversite ve fuar alanının da bulunacağına dikkat çekti.
MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, devlet politikasına göre Muğla bölgesinde 20 MW enerji üretilmesine izin verildiğini belirterek, bir çok kişinin rüzgâr enerjisi üretmek için başvuruda bulunduğunu ancak izin alamadığını hatırlatarak 100 MW için izin alınmasının zor olduğunu söyledi.
Projenin maliyetinin yüksek olduğunu belirten oda başkanları, odalara yazı yazılmasını isteyerek başvurular için destek olacaklarını dile getirdiler. Toplantıda Muğla’nın, güneş enerjisi yatırımlarında Konya’dan sonra en fazla yatırım yapılacak ili olduğu dile getirilerek, lisanssız başvuruların ciddi oranda fazla olduğuna dikkat çekildi.
ODALAR, BÜYÜKŞEHİRDEN BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI
Toplantının ikinci bölümünde Muğla Odaları’nın Büyükşehir Belediyesi’nden beklentilerinin belirlenmesi amacıyla odaların görüşleri alındı. MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ile görüşmelerinde Muğla Odaları’nın büyükşehirden beklentilerinin iletilmesi görüşünün kabul gördüğünü belirterek “Muğla’nın stratejik planı oluşturuluyor. Odalarımızın taleplerini iletelim. Stratejik planın hazırlanmasına katkı sağlarız" dedi.
BODRUM’DA ECRİMİSİL ÇOK YÜKSEK
Bodrum Ticaret Odası (BDTO) Başkanı Mahmut Kocadon, Bodrum’un en önemli sorunları arasında çok yüksek olan ecri misil ücretlerinin düşürülmesini ve tüm ilçelerin sorunları arasında yer alan gereğinden fazla sayıda olan işletme açılmasının önüne geçilmesini istedi. Kocadon, işyeri fazlalığının önüne geçmek için stratejik planda sınırlama getirilmesi gerektiğini dile getirdi.
MARMARİS’TE İŞLETME FAZLALIĞI
Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, ruhsatsız işletmelerin işletme fazlalığını ciddi oranda artırdığını belirterek yeşil alana kafe açılmasına izin verilmesi, 50 yerine 200 sandalye konulması nedeniyle işletme fazlalığı oluştuğuna dikkat çekti.
“PLAN DAYATIRILIRSA, MAHKEMEYE GİDERİZ”
Bodrum Deniz Ticaret Odası Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, deniz ile ilgili planlamalarda Deniz Ticaret Odaları ile birlikte çalışması gerektiğini belirterek “Denizde yapılacak planlama ve yapılaşma için bizimle birlikte çalışma yapmaları gerekiyor. Planı bize dayatırlarsa mahkemeye gideriz” dedi. Gündüz Nalbantoğlu Bodrum’daki liman gelirlerinin Muğla’da yok olmasını istemediklerini belirterek, limanların ciddi bakıma ihtiyacının olduğunu söyledi.
KAYA KÖY İMARI YAPILMALI
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Başkanı Akif Arıcan, Fethiye’nin büyükşehir belediyesinin sorumluluğunda olan sorunlarını sıralayarak çözümü için destek istedi. Kaya Köyü’nün imarının bir an önce yapılması, kruvaziyer iskelenin yapılması için destek verilmesi, başta Ölüdeniz arıtma tesisinin kapasitesinin artırılmasının yanında Belceğiz Mahallesi içme suyunun getirilmesi, Ovacık ve Hisarönü mahallelerine arıtma tesisi ve kanalizasyon yapılması, Fethiye Limanının temizlenmesi konularını dile getirdi. Milas Ticaret Odası Başkanı Reşit Özer ise yerel ürünlerin zincir marketlere girmesi için Büyükşehirin baskı oluşturmasını istedi.
YÖRÜK KÖYÜ İÇİN AVAM PROJE TEKLİFİ
MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Muğla’ya Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman bölgesine hal yapılması gerektiğini belirterek, turistlerin farklı bir kültürel aktivite yaşayabilmesi için avam projesi hazırlanan Yörük Köyü projesinin gerçekleştirilmesini istedi.
Odaların büyükşehir belediyesinden beklentileri MUTSO tarafından ortak rapor haline getirilecek. Hazırlanan ortak rapor, Muğla stratejik planına katkı sağlanması ve Odaların büyükşehir belediyesinden beklentilerinin iletilmesi amacıyla büyükşehir belediyesine teslim edilecek.