Ödemiş, Salatalıkta İkinci Üründen Umutlu

Ödemiş, Salatalıkta İkinci Üründen Umutlu

Ödemiş’te son yıllarda üretimi yaygın olarak yapılan salatalıkta birinci ürünün hasadının tamamlanmasının ardından gözler ikinci ürünün hasadına çevrildi.
Çaylı’da salatalık alımı yapan İsmail Güçlü ilk üründe hava şartlarından ötürü rekoltenin düşük kaldığını ve firmaların beklenen miktarda alım yapamadığını belirterek, “Firmalar stokları dolduramadı, ayrıca ikinci ürün serbest piyasada satılıyor. Bu nedenlerle ikinci ürünün fiyatının daha yüksek olacağına inanıyoruz” dedi.
Kaymakçı, Çaylı, Kurucuova, Emirli gibi Ödemiş’in belde ve köylerinin yanı sıra Kiraz’ın ova köylerinde de yoğun şekilde üretilen salatalıkta birinci ürünün hasadı tamamlandı. Sezon boyunca 1 numara salatalıklar kilo başına ortalama 1 lira 55 kuruştan, 2 numara salatalıklar 55 kuruştan ve 3 numara salatalıklar da 30 kuruştan satıldı. İkinci ürününün hasadının önümüzdeki hafta başlayacağını belirten Çaylılı İsmail Güçlü, ikinci üründe rekoltenin daha yüksek olacağı yönünde tahminlerinin olduğunu kaydetti. Güçlü; “İlk ürün anlaşmalı diyeceğimiz tarzda üretim idi. Yani fiyatlar hasat boyunca değişmedi. Ancak ilk üründe hava şartlarının zaman zaman olumsuz etkilemesi nedeniyle hem kalitede sıkıntı yaşandı, hem de verim düşük oldu. İkinci ürünün hasadı önümüzdeki hafta başlayacaktır. Biz ilk üründe Çaylı’da günlük 10-15 ton arası salatalığı elekten geçirdik. İkinci üründe daha fazla yoğunluk bekliyoruz. Çaylı, Alaşarlı ve Kızılcaavlu bölgesinde yaklaşık 350 dekarlık alanda ikinci ürün olarak salatalık yetiştiriliyor” dedi.
İkinci ürün hasadının yaklaşık 2,5 ay süreceğini ifade eden Güçlü, şöyle devam etti: “İlk üründe firmalar stoklarını dolduramadı. İkinci üründe anlaşmalı üretim yok, serbest piyasa var. Halcisi, pazarcısı ve firmaları gelip bizzat talip oluyor. Bu nedenle fiyatlarda değişkenlik yaşanıyor. İlk üründeki verim düşüklüğü nedeniyle firmaların daha çok alım yapacağı düşünülüyor. Hava şartları uygun giderse hasat 2,5 ay civarında sürecek. Çaylı’da, Kaymakçı’da üreticimiz de ikinci ürün hasadını bekliyor. İkinci üründe Çaylı’dan günde 2-3 kamyon ürün çıkar. Baharda yetişen üründen daha yüksek fiyatlara satış yapılacağına inanıyoruz. Tüm üreticilerimize bol kazançlı, bereketli bir hasat dönemi diliyoruz”