Ödemişli Turşuluk Salatalık Üreticileri Bayramı Tarlada Geçirdi

Ödemişli Turşuluk Salatalık Üreticileri Bayramı Tarlada Geçirdi

Ödemiş’in Kaymakçı Beldesi ve çevresinde yapılan turşuluk salatalık (kornişon) üretimi, her yıl olduğu gibi bu yıl da çiftçilere bayram tatili yaptırtmadı. Bayram tatili nedeniyle alımların da yapılmadığını belirten üreticiler, tek tesellilerinin fiyatların düşmemesi olduğunu söylediler. Üreticiler, ürünün büyümemesi gerektiği için bayramın hemen ertesi günü tarlada olduklarını bu yüzden bayram tatili yapamadıklarını ifade ettiler.
Kaymakçılı salatalık üreticisi Zafer Kaçmaz, turşuluk salatalıkta fiyatların bayram öncesi 1 lira 55 kuruş civarında seyrettiğini ifade ederek, bayram tatili girince fiyat dengesinin bozulmadığını söyledi.
Salatalık üretiminin zor ve zahmetli bir iş olduğunu ve günü birlik toplanması gerektiğini belirten Kaçmaz, “Eğer zamanında toplamazsanız bitki zarar görür. Üreticiler, bayramın ilk günü kurbanlarını kesip ziyaretlerini yaptılar. İkinci günü ise yine tarlada idi. Çiftçinin ne yazık ki tatili yok. Bayram tatili boyunca bile çalışmak zorunda” şeklinde konuştu.
Fiyat dengesinin şu an itibarı ile ne zarar ettirdiğini ne de kar ettirdiğini belirten Kaçmaz, bayramdan sonra fiyatların artmasını beklediklerini belirterek, birinci kalite ürünün 1.75 lira civarında olmasını beklediklerini söyledi. Eylül ayı başında başlayan hasad dönemi, Ekim’in sonuna kadar devam ediyor.
SURİYE’LİLER TARLADA
Öte yandan Kaymakçı, Çaylı, Kurucuova, Emirli gibi Ödemiş’in belde ve köylerinin yanı sıra Kiraz’ın ova köylerinde de yoğun şekilde üretilen salatalıkta işçi bulma sorunu yaşanırken, işçi ihtiyacının ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyeliler ile çözüldüğü belirtildi. Salatalık alımı yapan firmaların İzmir’den Suriyeli işçi getirdikleri belirlenirken, günlük 50 liraya çalışan Suriyeli işçilerin bir kısmının bölgedeki boş evlerde ve tarlalarda kurulan çadırlarda ikamet ettirildiği belirlendi.