ODTÜ'lü bilim insanlarının iki teorisi heyecan yarattı

ODTÜ'lü bilim insanlarının iki teorisi heyecan yarattı

 ODTÜ'lü bilim insanlarının iki teorisi heyecan yarattı . DTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Elif Uysal Bıyıkoğlu,yaptığı açıklamada,  Birleşmiş Milletler (BM)  11 Şubat Dünya Bilim Kadınları Günü dolayısıyla akademik çalışmalarına ilişkin  bilgiler verdi. Bıyıkoğlu, insanların "Her zaman her yerde birbiri ile haberleşme  hayali"nin gerçekleştiğini dile getirerek, "Şimdi her şeyi birbirine bağlama  düşüncesi var ve bu gerçekleşiyor. Nesnelerin interneti, çevresel sensörler,  otonom araçlar,  giyilebilir sensör sistemleri hızla yayılmakta." dedi.

 İnternete bağlı nesnelerin sayısının 2021'e kadar dünya nüfusunun üç  katına çıkacağını belirten Bıyıkoğlu, "Var olan haberleşme altyapıları bu  gelişmeyi var olan tekniklerle ne kapasite olarak ne de enerji tüketimi olarak  kaldırabilir düzeyde. Bu nedenle yeni prensiplere ihtiyacımız var. Şu gözlemle  hareket ettik; makina tipi ya da uygulama bazlı veri gönderimi klasik  haberleşmeden farklı. Veri hızından çok, taze ve yararlı güncellemelerin  gönderilmesi önemli. Bu son yıllarda bilim dünyasında ortaya çıkan bilgi yaşı  diye bir ölçütle ifade ediliyor. Bilgi yaşı konusunda 2015'ten beri çok yoğun  çalışıyoruz. İlk defa enerji kısıtları altında bilgi yaşının minimize edilmesi  yöntemini gösterdik. Daha sonra 2016'daki çalışmamızda ilk defa bilgi yaşının  kontrolünü ortaya koyduk. Şu anda bilgi yaşı literatüründe en çok atıf alan bazı  makaleler, grubumuzun çalışmalarına ait." diye konuştu.

 Bıyıkoğlu, haberleşme teknolojilerinde geliştirdikleri iki yeni  teorinin bilim dünyasında ses getirdiğine işaret ederek, şöyle devam etti: "Enerji verimli haberleşme ve sürdürülebilir haberleşme sistemlerinin  gerçekleştirilmesi konusunda ortaya koyduğumuz kuramlar literatüre yön verdi. Son  zamanlarda güncelleme tipi veri gönderimini optimize eden tekniklerimiz  literatürde takip ediliyor. Bu çalışmalar toplamda 2 binin üzerinde atıf alarak  ses getirdi."

Geliştirdikleri sistemin geleceğin haberleşme sistemlerindeki değişime  etkisine ilişkin değerlendirme yapan Bıyıkoğlu, "Şu anda kullandığımız günlük  cihazların içinde sensörler var. 2021 yılına kadar tüm bu cihazların hepsi 5G ile  internete bağlanacak. Makine tipi haberleşme çok büyük önem kazanacak. Doğru  zamanda veri almada geliştirdiğimiz sistemlerin etkisi büyük olacak. Böylece  etkili taze veriler karşıya iletilebilecek. Bu iki teori ile çok daha az zaman ve  enerji kullanarak sensörlerden güncel veri alabilmek mümkün olacak." ifadelerini  kullandı.

KADIN BİLİM İNSANI HABERLEŞMEDE HEP İLERİDE 

 ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümüne 1993 yılında Türkiye  birincisi olarak yerleşen Bıyıkoğlu, aynı üniversiteyi 1997'de yine birincilikle  bitirdi. Mezuniyetinin ardından ABD'deki MIT'de Vinton Hayes bursu ile haberleşme  ve ağ teoriler üzerine lisansüstü çalışmalar yapan Bıyıkoğlu, o yıllarda yeni  gelişmekte olan kablosuz ağların temel sınırlarını araştırmak üzere Stanford  Üniversitesinde doktora yaptı. Uysal, Stanford'da Elektrik Mühendisliği doktora  yeterlik sınavında 144 öğrenci arasında birinci seçildi. Doktora tezinde geliştirdiği enerji verimli çizelgeleme kuramı,  günümüzde enerji hasatlı haberleşme sistemlerinin optimizasyonunda kullanılan  temel kuram oldu.

 Doktorasının ardından MIT ve Ohio State Üniversitelerinde  çalışmalarını sürdüren Bıyıkoğlu, daha sonra ODTÜ'de akademisyen olarak çalışmaya  başladı. Burada sensör ağları, enerji verimli haberleşme üzerine araştırmalar  yürüten Uysal, son 3 yıldır veri tazeliği üzerine çalışıyor. Veri tazeliği  konusunda dünya genelinde başı çeken gruplar arasına giren Bıyıkoğlu ve ekibinin  geliştirdiği 2 teori haberleşme üzerine çalışan bilim insanları arasında büyük  yankı uyandırdı.

  Uysal, kız öğrencilerin bilimle uğraşmalarına ilişkin, "Çok yetenekli  kız öğrencilerin, çevresel etkilerle belli bir yaştan sonra erkeklere göre daha  az öz güvene sahip olup kendilerini kısıtladıklarını görüyoruz. Bu tür etkilere  kulaklarını tıkayarak bilime sarılmalarını, ilgi duydukları alan her neyse onda  kendilerini geliştirmelerini tavsiye ederim. Bugün dünyada bilgiye ulaşmak çok  kolay. Kız veya erkek tüm gençlere, kaliteli ve özgün kaynakları okuyarak,  bilimsel prensiplerle düşünüp, mantıklarını kullanarak özgün düşüncelerini  geliştirmelerini tavsiye ederim. Aydınlanma kendi içinde bir başarıdır, ve tüm  hayata yayılan başarıları da getirir." değerlendirmesini yaptı.