Öğrenciler dikkat! YGS sonuçları o gün açıklanabilir

Öğrenciler dikkat! YGS sonuçları o gün açıklanabilir

YGS’deki Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilimler testlerinin geçen yıllara kıyasla daha zor olduğunu belirten Burak Kılanç, adaylara sınav sonuçları açıklanana kadar LYS çalışmalarına ara vermeden 3-5 gün de olsa zaman kaybetmemeleri uyarısında bulundu. Kılanç, ayrıca sınav sonuçlarının cuma günü açıklanabileceğini söyledi.

ÖSYM Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda sınava ait soruların tamamından rastgele seçilen yüzde 20’si, kurumun web sitesinden erişime açıldı. Adaylardan gelen geri bildirimler ve açıklanan sorular ise Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilimler testlerinin geçen yıllara kıyasla daha zor olduğunu gösterdi. Bu üç testin beklenenden zor olmasından kaynaklanan moral bozukluğu yaşamamak gerektiğini belirten Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi ve Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Burak Kılanç, adaylara sınav sonuçları açıklanana kadar LYS çalışmalarına ara vermeden 3-5 gün de olsa zaman kaybetmemeleri uyarısında bulundu. Sınavda ter döken adayların özellikle Türkçe ve Coğrafya sorularında zorlandığını belirten, “ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, bu sene 10 bin yeni soru hazırlatıldığını söylemişti. Bu sorular da biraz farklı türden adayların karşısına çıktı. Bundan kaynaklanan bir zorlanma olabilir. Sadece Fen testinin nispeten kolay geçtiğiyle ilgili geri bildirimler var. Birkaç gün içerisinde sınav sonuçları açıklanıp ortalamalar ve standart sapmalar belli olduktan sonra da genel bir değerlendirme yapabiliriz” dedi. Sınav sonuçlarının Cuma günü açıklanabileceğini de söyleyen Kılanç, “ÖSYM bizi her sene şaşırtıyor ve hızını arttırıyor. Ben sonuçların Cuma günü ya da ayın 20’sini, 21’ine bağlayan gece açıklanabileceği düşünüyorum. Ama Cuma’dan önce açıklanması da kimseyi şaşırtmamalı” diye konuştu.

“EN ÖNEMLİ GÖSTERGE SIRALAMA”
Adayların tercih yaparken puanları değil, sıralamayı dikkate almaları gerektiğini hatırlatmasında bulunan Burak Kılanç, “Arz-talep dengesine göre yerleştirmenin yapıldığı sistemlerde adayların ne kadar önde yer aldığı önem taşımaktadır. Futboldan örnek vererek açıklayacak olursak, Süper Lig’de ilk ikiye giren takımlar, Şampiyonlar Ligi’ne gider ancak ilk ikiye girmek için bir sene 72, ikinci sene ise 82 puan gerekmektedir. Önemli olan puanlar değil, ilk ikide olmaktır. Üniversite yerleştirmede de durum böyledir. Puanlar her sene ortalamalara ya da standart sapmalara göre değişiklik gösterebilir ama sıralama çok daha önemli bir göstergedir” dedi.

YGS MANİA’DA İLK ÜÇE GİREN ÖĞRENCİLERİ TABLET
YGS’ye hazırlanan adayların bu süreçteki en büyük yardımcılarında biri de Üniversite Tercih Merkezi tarafından geliştirilen ve geçmiş yıllardaki ÖSYM sınavlarında çıkan soruları bir oyun formatında sunan YGS Mania uygulaması olmuştu. Adayların doğru bildikleri her soru için bir aşama kaydettikleri YGS Mania uygulamasında, sınavdan bir gün önce yani saatler 14 Mart 21:00’ı gösterdiğinde her test için ilk üçe giren öğrencilere tablet bilgisayar hediye edileceğini belirten Burak Kılanç, “YGS Mani uygulaması öğrencilerden yoğun ilgi gördü. Biz de söz verdiğimiz gibi Türkçe, Matematik, Sosyal ve Fen testlerinin her birinde ilk üçe giren adaylara hediye edeceğimiz tablet bilgisayarları en kısa sürede ulaştıracağız. LYS Mania için de çalışmalarımız devam ediyor. Nisan ayının ilk yarısında LYS Mania kullanıcılarla buluşacak” diye konuştu.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün resmi tercih platformu olan Üniversite Tercih Merkezi’nde adayların ihtiyaç duydukları tüm bilgilere soru cevap, video kayıtları ve yazılımlarla yanıt vereceklerini belirten Burak Kılanç, “Adaylar, Üniversite Tercih Merkezi’ndeki Puan Matik aracılığıyla puanlarını tahmini olarak hesaplayabilirler. Onları daha iyi yönlendirebilmek adına bir üyelik sistemi yayına almıştık ancak daha fazla adaya ulaşabilmek için üyelik sistemini bir süreliğine durdurduk. Adaylar gayet rahat bir şekilde Puan Matik’e ulaşabilecekler” dedi.

“HATALI TERCİHLERİN ÖNÜNE GEÇİYORUZ”
Üniversite Tercih Merkezi platformunda yer alan Puan Matik, YGS’nin ardından daha streslerini atamadan puan, sıralama ve tercih telaşı yaşayan öğrencilere yardımcı oluyor. Adayların, YGS’de yaptıkları doğru ve yanlış sayılarını yazarak puanlarını hesaplayabildikleri Puan Matik hakkında bilgi veren Üniversite Tercih Merkezi Bilişim Koordinatörü Sinan Ataseven, “Puan Matik, geçen sene uygulanan sınavdaki netlere ve standart sapmalara göre bir hesaplama yapıyor. Ayrıca adaylara geçen sene sınava girmiş olsalardı, bu netlerle kaç puan alacaklarını ve bu puanlarla hangi bölümlere yerleşebilecekleri fikrini veriyor. Adaylar YGS’deki doğru ve yanlış sayılarını yazarak tahmini puanlarını görüyor ve mezun oldukları lise türü ve alanına göre de seçeneklerini inceleyip şimdiden tercihlerini şekillendirebiliyorlar. Adaylar, güvenilir ve doğru sonuçları elde etmek için en doğru katsayılarla çalışan Puan Matik’i kullanabilirler. Adaylar diğer puan hesaplama sistemlerine netlerini girdiğinde sadece tahmini puanlarını görebiliyor. Oysa Puan Matik sadece puanları değil, o puanlarla yerleşebilecekleri tüm tercih seçeneklerini de gösteriyor. Adeta arka planda yapay bir zeka çalışıyor. Böylece adayların hatalı tercih yapmasının önüne geçiyoruz” dedi.