Öğretmenlere müjde O süre 1 yıla indi

Öğretmenlere müjde O süre 1 yıla indi

Öğretmenlerin eş durumundan tayin istemek için eşlerinin sigortalı çalışma şartı olan 3 yıllık süre kısaldı ve 1 yıla indirildi. Bundan sonra Devlet Memurları atandıkları yerden eş durumu mazeretiyle yeni atama isteklerinde eşlerinin 360 gün sigortalı çalışmış olmaları yeterli olacak. Stajyer memurlar da eş durumundan atama için başvurma hakkına sahip olacak. Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin 2015 yılı yaz tatili aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri ve engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değiştirme duyurusunu internet sitesinde yayımladı.

AYNI YERDE OLMALI

Buna göre ‘aile birliği’ yani eş durumu mazeretiyle görev yerlerini değiştirmek isteyen öğretmenlerin eşlerinin son iki yıllık süre zarfından en az 360 gün sigortalı olarak çalışmış olması yeterli sayılacak. Bu süre daha önce 3 yıl yani 1080 gün sigortalılık şartı aranıyordu. Öğretmenler eşlerinin çalıştığı il veya ilçeye yer değiştirme başvurusunda bulunabilecek. Yer değiştirmek isteyen öğretmenlerden eşlerinin sigortalılığının halen devam ettiğini gösterir belge istenecek. Eşin 360 gün sigorta süresince aynı yerde çalışması da şartlar arasında.

Öte yandan stajyer öğretmenler de yani adaylıkları kaldırılmamış olan öğretmenler de görev aldıkları yerde 1 yılı doldurmuş olmaları halinde eş durumu tayini için başvuruda bulunabilecekler. Bu şekilde görev yerleri değiştirilen aday öğretmenler de adaylıklarının kaldırılması sınavına yeni görev yerlerinde katılacaklar. Stajyerliği kaldırılmış olan öğretmenler de daha önce olduğu gibi görev yerlerinde 1 yıl çalıştıktan sonra eş durumu tayini isteyebilecekler. Eşi askerde olan öğretmenler ise eşlerinin görev yaptığı yere tayin isteyebilecekler. Eşi askerde olan öğretmenler, eşinin kamu personeli olarak görev yaptığı yere tayin isteğinde bulunabilecek.
Birinci aşama başvuruların kabul edilmesi ve onay süreci, 11-17 Ağustos’ta yapılacak. İkinci aşama tercihleri ise 20-26 Ağustos’ta alınacak. Atamaların 28 Ağustos’ta gerçekleştirilmesinin ardından, 31 Ağustos’ta tebligat ve ilişik kesme işlemleri yapılacak.

CAN GÜVENLİĞİ TAYİNİ

ÖĞRETMENLER bakmakla yükümlü oldukları kişiler veya kendilerinin tedavileri için de yer değiştirme başvurusunda bulunabilecekler. Öğretmenlerin bu başvuru için ise görev yaptığı yerde tedavinin mümkün olmadığını veya mevcut yerin kişilerin sağlık durumunu tehlikeye attığını sağlık kurulu raporu ile belgelemesi gerekecek. Sağlık durumu veya can güvenliği mazereti ile engellilik durumuna veya diğer nedenlere bağlı olarak yer değiştirme başvurusunda bulunan ve başvurusu uygun görülen öğretmenlerin talebi halinde, eşleri de yer değiştirme için başvurabilecek.