OHAL 3 ay daha uzatılıyor!

OHAL 3 ay daha uzatılıyor!

Beştepe'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş açıklama yapıyor.


Kurtulmuş, bazı bakanların sunum yaptığını belirterek şunları söyledi:

Bakanlar Kurulu'nda dört bakanlığımız sunumlarını gerçekleştirdi. İçişleri Bakanlığımız FETÖ, PKK ve DAEŞ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadelede gelinen tabloyu takdim etti. Gerekli düzenlemelerin neler olacağı konusunda görüşlerini paylaştı.

GÜLEN'İN İADESİ

Adalet Bakanlığımız çeşitlik konularla ilgili gelişmeleri taşımıştır. Cezaevlerindeki durumun gözden geçirilmesi, darbecilerin yargılanması ve FETÖ lideri FETO'nun Türkiye'ye iade edilmesiyle ilgili yaptılan çalışmalar. Dört dosya FETO'nun iadesiyle ilgili ABD'ye sunuldu. 15 Temmuz'dan sonra tutuklama talebiyle ilgili dosya 10 Eylül'de takdim edildi. ABD'li yetkiler de dosyanın alındığını 23 Eylül'de bildirdi. Türkiye 15 Temmuz'da darbe teşebbüsüyle karşı karşıya kalmıştır. Bu örgütün başındaki kişi FETO'dur. Bu kişinin Türkiye'ye iadesiyle ilgili olarak ABD makamlarının sorumluluğunu yerine getirmesi için görüşmeler yapılıyor. ABD ile her alanda ortaklığı olan bir ülke olarak bu karar verilene kadar, adı geçen kişinin tutuklanmasını talep ediyoruz.

FIRAT KALKANI OPERASYONU

Fırat Kalkanı Operasyonu Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve Türkiye'nin sınırlarını terör örgütlerinden korumak için yaptığı bir operasyondur. Bizim açımızdan operasyon başarılı olarak devam etmektedir ve ilk gün bahsettiğimiz kırmızı çizgiler devam etmektedir. Bu bölgenin DAEŞ'ten temizlenmesi, Suriyelilerin ülkelerine güvenli dönmesini sağlamak öncelikli amacımızdır.

MUSUL VE RAKKA İÇİN TAVRIMIZ NET

Musul ve Rakka'ya olası operasyonlarla ilgili tavrımız nettir. Bu bölgenin bütünüyle terör örgütlerinden temizlenmesi için her türlü adımı atmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz ancak Suriye Suriye halkınındır. Terör örgütlerinden temizlenmesi bahanesiyle bir başka terör örgütüne bu bölgelerin peşkeş çekilmesi doğru değildir.Türkiye'nin operasyonların içinde yer almasının temel şartlarından birisi YPG ve PYD'nin operasyonun içinde almamasıdır. Münbiç cebinde önemli bir kısım terör örgütleri çekilmiştir ama buradaki YPG/PYD unsurlarının Fırat'ın doğusuna çekilmesini talep ediyoruz.

HALEP ÇAĞRISI

Suriye ile ilgili bir başka konu da Halep'te yaşanan insanlık dramıdır. İnsalık bu dramı bir kez daha izlemekle yetiniyor. Şehirdeki hastaneler bir bir yok ediliyor. Büyük bir gıda ve ilaç sıkıntısı içinde olan Halep'e giden yardım tırları hedef alınıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. İlgili ülkeler aralarındaki tahterevalli oyununu ortadan kaldırıp gereğini yapmalıdır.

20 BİN ÖĞRETMEN ATANACAK

Ekim ayının 9'unda 20 bin öğretmen MEB'e alınacak. Geçtiğimiz Ocak ayında da 30 bin alım yapılmıştı.

OHAL 3 AY SÜREYLE UZATILDI

Bakanlar Kurulu'nda ele alınan bir başka konu da OHAL'in uzatılması ve 19 Ekim'den itibaren OHAL süresi 3 ay daha uzatılmıştır.