Okul Müdürlüklerine Yeni Atamalar

Okul Müdürlüklerine Yeni Atamalar

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, önümüzdeki günlerde okul müdürlüklerine yapılacak olan atama mülakatlarının kamera sistemi ile kayıt altına alınmasının, yaşanan tartışmaları en aza indireceğini belirtti.
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yaptığı yazılı açıklamayla, önümüzdeki günlerde münhal okul müdürlüklerine yapılacak olan ilk atama kapsamında müdür görevlendirmelerinin yapılacağını söyledi.
16 bin okul müdürünün değerlendirmeye tabi tutulduğunu ve bunlardan 8 bininin 75 puanın altında kalması sebebiyle elendiğini ifade eden Koncuk, “Yapılan puanlamaların ne kadar gayri ciddi ve taraflı yapıldığı aklı başında olan herkesin malumu ve kabulüdür. Türk Eğitim Sen, ilçe ve şube müdürlerinin haksız puanlamaları sebebiyle, ülke genelinde iş bırakma eylemine kadar varan eylemler yapmış, yapılan eylemler tüm kamuoyunu yaşanan haksızlıkla ilgili olarak bilgilendirmiştir. Gösterdiğimiz tepkilerin haklılığı herkes tarafından kabul edilmiştir” diye konuştu.
Koncuk, süreçte, yönetici görevlendirme yönetmeliği ile ilgili yeni değerlendirmelerin yapılmasının zorunlu olduğuna dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaşanan bu olumsuz süreci iyi okuması ve yeni gerginliklere sebep olmaması gerektiğini kaydeden Koncuk, “Yönetmeliğe açılan dava halen devam etmektedir. Bu anlamsız ve haksız yönetmeliğin Ek 1 yönünden kabul edilmesi, hukuki himaye görmesi mümkün değildir. Bu sebeple Danıştay’ın, yaşanan haksızlıkları göz önüne alan bir karar vermesi beklenen sonuç olacaktır. Açılan şahsi davaların haklılığı göz önüne alındığında bu davaların kazanılması kuvvetle muhtemeldir. Sendikamıza ulaşan bilgilerden, müdürlük değerlendirmesinde açık tetikçilik yapanların bir kısmının, mülakat komisyonlarında yeniden görevlendirildiği görülmektedir” şeklinde konuştu.
Mülakat komisyonlarının nasıl puan verdiği herkesin malumu olduğunu iddia eden Koncuk, açıklamasında şunları kaydetti:
“Herhangi bir elektronik kayıt olmadığından, komisyon üyeleri keyfince puan verebilmekte, yaptıkları haksızlık karşısında hiçbir yaptırımla karşılaşmamaktadır. Verilen puanlar doğru ve hakkaniyete uygun dahi olsa, birçok yönetici adayı, hiçbir kaydı olmayan şeffaflıktan uzak olan bu değerlendirmelere inanmamaktadır. Türk Eğitim-Sen olarak mülakat sistemine kökünden karşıyız, ancak bu konuda açılan davalar kazanılamamıştır. Bu sebeple mülakat sistemi MEB tarafından ısrarla uygulanmaktadır, ancak MEB’in yaşanan açık haksızlıklara göz yumması kabul edilemez. O halde, mülakat esnasında mutlaka elektronik kayıt gerekmektedir. Bu konudaki talebimiz Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı’ya iletilmiştir. Sayın Bakan, geç kalınmakla birlikte, konuyu değerlendireceklerini ifade etmiştir. Mülakatın tamamen kamera sistemi ile kayıt altına alınması yaşanan tartışmaları en aza indirebileceği gibi, komisyon üyelerini daha adil davranmaya zorlayacaktır. Şayet Milli Eğitim Bakanlığı bu talebimizi dikkate almaz, yine eski, keyfi sistemin devamına karar verirse, yaşanan tüm haksızlıkların, keyfiliklerin sorumlusu olacaktır.
Türk Eğitim-Sen olarak uyarı görevimizi bir kere daha yerine getiriyoruz. MEB yönetici görevlendirmede ya yaşanan tüm hak gasplarını görmezden gelecek ve buna bağlı olarak yeni gerginlikler yaşanmasının sorumlusu olacak, ya da kamera kayıtlı mülakat sistemini oluşturarak, tartışmaları en aza indirecektir.”