Olaylar esnafı da vurdu

Olaylar esnafı da vurdu

İlçe esnafı, ilçedeki olayların bir an önce son bulmasını ve hayatın tekrar normale dönmesini istiyor.

İlçede çıkan 6-7 Ekim olayları ve YDG-H üyelerinin açtıkları hendekler ilçe esnafını zor durumda bıraktı. 12 yıldan bu yana ailesi ile Cizre’de yaşayan Karadenizli elektronik eşya tamircisi Nazım Kısacık, son dönemlerdeki iş yapamaz durumları hiç bir zaman görmediklerini söyledi. Akşam saatlerine kadar dükkanda iş yapamadan oturduklarını ifade eden Kısacık, işlerin daha da kötüye gittiğini kaydetti. Yaşanan olaylardan dolayı bankadan aldığı krediyi ödeyemediğini aktaran Kısacık, "İcralık oldum ve icralık olduğum için arabam bağlandı. Bu olaylar biz esnafı çok etkiledi. Olaylardan önce işlerimiz çok iyiydi. Çıkan olaylar nedeni ile ilçede bazı esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. Biz kapatmadık ama iş de yapamıyoruz. Su akmasa değirmende dönmez. Ama barış süreci devam ederse işler normale döner ancak bu şartlarda normale döneceğini tahmin etmiyorum" dedi.

İŞ YAPAMADIKLARI İÇİN GÜNLERİNİ OTURARAK GEÇİRİYORLAR

Yıllardır traktörle inşaatlara Kum taşıyarak ailesini geçindirmeye çalıştığını belirten Mehmet Emin Açık ise, iş olmadığı için sabahtan akşama kadar oturup, birisinin kendilerine kum getir demesini beklediklerini dile getirdi. Yaşanan olayların sadece esnafı değil, inşaat sektörü ve diğer kesimleri de etkilediğini vurgulayan Açık, "Olaylardan önce inşaatlara günde dört traktör kum çekiyorduk ama şuanda Kobani ve Cizre’deki olaylardan dolayı iş durma noktasına gelmiş. Olaylardan dolayı kimse iş yapamıyor çünkü çok büyük bir olay olur diye insanlar ellerindeki parayı harcamak istemiyor" diye konuştu.

10 yıldır ilçede kırtasiye malzemeleri satan Cizreli esnaflardan Abdullah Kurami de, "10 yıldan bu yana buna benzer olaylar esnafı büyük bir ölçüde etkiliyor. Ama son yaşanan olaylar bunun dozajını daha da artırıp esnafı çok daha mağdur bir duruma düşürdü. Özellikle kepenklerin kapatılması ve yaşanan olaylardan dolayı can güvenliğinin olmaması, vatandaşların dışarı çıkmaması biz esnafı çok zor bir durumda bırakmıştır" şeklinde konuştu.