Ölü sayısı yükseldi!

Ölü sayısı yükseldi!

Türkiye'yi saran Kobani eylemlerinde kan aktı. İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Antalya, Hakkari, Tuncel, Artvin, Muş, Batman ve daha pek çok ilde gerçekleşen eylemlere polis müdahale etti. Diyarbakır, Batman ve Mersin'deki eylemlerde sahneye Hizbullah da çıktı. Son olarak, sokağa çıkma yasağının uzatıldığı Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 2 kişi vurulmuş halde bulundu.

TAKSİM SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Çatışmalara dönüşen ve gün boyu süren eylemlerde 23 kişi hayatını kaybetti. İstanbul'un ilçelerinde olaylar gece geç saatlere kadar sürdü. Valilik kararlarıyla 6 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi, tanklar sokaklara indi, darbe görüntülerini hatırlatan görüntüler ortaya çıktı. Diyarbakır, Tunceli ve Hakkari'de eğitime ara verildi.

İŞTE İL İL TÜRKİYE'DE YAŞANANLAR...


DİYARBAKIR: Diyarbakır'da dünkü olaylar sırasında çoğu ateşli silahla vurulan 10 kişi hayatını kaybetti. Merkez Bağlar, Sur ve Kayapınar ilçeleri olmak üzere göstericiler sokaklara çıkarak barikatlar kurdu, ulaşımı engelledi. Bağlar’da özel bir şirkete ait markete saldıran göstericiler, işyerine hasar verdi. DBP il binası önünden çok sayıda kişi Suruç’a hareket ederken, buradan ayrılan bazı gruplar, bölgedeki yolları taş ve barikatlarla kapattı. Kentin bir çok bölgesinde yolları kapatan göstericilere karşı polis zaman zaman gaz ve basınçlı su ile müdahalelerde bulundu. Olayların sürdüğü bazı bölgelerde silah sesleri duyuldu. Gece yarısından itibaren ise balkonlara çıkan vatandaşlar tencere, tava çalarak, ışık kapatma eylemleri yaptı. Kentte, Hizbullah da sahneye çıktı.

İSTANBUL: İstanbul'un pek çok ilçesinde olaylar çıktı. Kadıköy'de AKP'ye yürüyen gruba polis müdahale etti. Bağcılar ve Sultanbeyli de 3 belediye otobüsü ateşe verildi. Esenyurt'ta çıkan olaylarda polis gaz bombalarıyla müdahale etti, gruptakilerin çevredeki bazı mağazalara zarar verdiği görüldü. Sultangazi’de, saldırıya uğrayan DBP üyesi 50 kişi, 7 saat sonra binadan çıkabildi.

ANKARA: Ankara'daki Sakarya Meydanı'nda toplanan kalabalık AKP Ankara İl Başkanlığı'na yürümek istedi. İzin vermeyen polis, grubu plastik mermi ve gaz bombalarıyla dağıtmak istedi. Gazetemiz muhabiri Necati Savaş ve Milliyet gazetesi muhabiri Ünal Çam atılan taşlar sebebiyle yaralandı. Polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

İZMİR: Konak'ta toplanan grup ile polis arasında gerginlik yaşandı. Eylemcilerden biri gözaltına alınmamak için ensesine bıçak dayadı. Çıkan kargaşada bir kişi polisin silahını alarak kaçtı. Güvenlik güçleri bu kişiyi kovalamacanın ardından yakalandı.

MUŞ: IŞİD'in Kobani saldırılarını protesto eylemleri sırasında Muş'ta 25 yaşındaki Hakan Buksur, kafasından vurularak hayatını kaybetti. Varto ilçesinde esnaf kepenk açmadı. Cadde ve sokaklarda barikat kuruldu.

ADANA: Yüreğir’de Çamlıbel mahallesinde küçük bir grup ile evinin önünde oturan kimliği açıklanmayan adam arasında tartışma çıktı. “Sen IŞİD’ci misin?” tepkisi gösterdiği adam ve komşusu bıçaklandı. Adam öldü, komşusu yaralandı.

VAN: Van'da, Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto eylemleri kenti savaş alanına çevirdi. 55 yaşındaki Hamit Caner'in hayatını kaybettiği olaylarda, onlarca araç ve işyeri yakıldı ve bankaların ATM'leri zarar gördü. Van ve Hakkari'nin ilçelerinde kepenkler açılmazken, Van'ın Erciş İlçesi'ndeki sokağa çıkma yasağı ise devam ediyor. Cadde ve sokakların adeta sava alanına döndüğü Van'da bir çok kişi yaralandı. Serhat Mahallesi'nde ateşli silahla başından yaralandığı ileri sürülen 55 yaşındaki Hamit Caner kaldırıldığı Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sabaha doğru kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

HAKKARİ: Belediye önünde toplanan yaklaşık 100 kişi, kiralanan 5 araçla Kobaniye destek amacıyla Suruç’a doğru haraket etti. Bu sırada, kent merkezinde bir araya gelen bir grup gösterici, önlem alan polislerin zırhlı araçlarına taş atınca gerginlik çıktı. Polis, kendilerine taş atan göstericileri anonsla uyardıktan sonra göz yaşartıcı bomba ve basınçlı su ile müdahale ederek dağıttı. Hakkari'deki olaylar sokak aralarında bir süre devam etti.

SİİRT: Kurtalan ilçesinde saat 17.30’da toplanan bir grup sloganlar eşliğinde, AKP belediye binasına yürüdü. Gruptan bazıları binaya molotofkokteyli attı. Bu sırada bahçede bulunan AKP'li Belediye Başkanı Nevzat Karatay’ın yakınları, iddiaya göre göstericileri korkutmak için havaya ateş açtı. Dağılan göstericiler daha sonra Karatay ile yakınlarının iş ve evlerine saldırdı. Bu sırada Karatay’ın yakınları oldukları belirtilen bazı kişiler, tabancalarla göstericilere rastgele ateş açtılar. Olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti.

Siirt'in Tillo İlçesinde göstericiler, karayolu üzerinde bulunan bir akaryakıt istasyonuna bugün saat 17.30 sıralarında molotoflarla saldırıp, Türk Bayrağı'nı indirmeye çalıştı. Bunu farkeden ve adı öğrenilemeyen akaryakıt istasyonu sahibi, göstericilere tabanca ile ateş açtı. Bu sırada araçlarına yakıt almak için istasyona gelen silahlı köy korucuları da havaya ateş açarak, göstericileri benzinlik istasyonundan uzaklaştırdı.

Açılan ateş sonucu henüz isimleri öğrenilemeyen 2 gösterici yaralandı. Olay yerine hareket eden ambulans, göstericilerin yola kurduğu barikatlar yüzünden uzun süre yaralılara ulaşamadı. Aynı şekilde itfaiye aracı ve ekibi de, yollara kurulan barikat yüzünden yanan işyerlerine müdahalede gecikti.

Bunun üzerine askeri ekipler olay yerine gelerek, göstericilere müdahale etti. Askerler ile göstericiler arasında uzun süre silahlı çatışma yaşandı. Halen devam eden çatışmalarda ölen yada yaralanan kimse olmadı.

ANTALYA: Kobani'ye destek eylemine, polis müdahale etti. Biber gazı fişeği kullanan polise, kalabalık ise taşla karşılık verdi. Yoğun biber gazından çok sayıda kişi etkilendi.

MARDİN: Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde esnaflar kepenk açmazken, olaylar gün boyu sürdü. Çıkan olaylarda 16 kişi yaralandı.Mardin’in Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Dargeçit, Mazıdağı, Savur ilçelerinde valilik kararıyla dün saat 17.00'den itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağı ilçelerde polis, camiler ve belediyelerden yapılan anonslarla halka duyuruldu. Sokağa çıkma yasağının uzatıldığı Mardin'in Kızıltepe ilçesinde gece saatlaerinde 2 kişi vurulmuş halde bulundu.

KIZILTEPE'DE 2 KİŞİ DAHA ÖLDÜ

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde bu akşam saatlerinde 2 kişi daha öldürüldü. Kızıltepe'de bu akşam saatlerinde 2 kişinin öldürüldüğü ihbarı yapıldı. Kızıltepe- Nusaybin arasındaki İpekyolu'nun İpek Mahallesi Dedeman Kavşağı'na giden polisler, biri otomobil içinde diğeri de otomobilden çıkarılıp sürüklenen 2 kişinin cesediyle karşılaştı. Polis, sakallı oldukları dikkati çeken 2 kişinin kimliğini belirlemek için çalışma başlattı.

Mardin'in dün sokağa çıkma yasağı ilan edilen 6 ilçesinde, bugün kaldırıldı. Ancak olayların sürmesi üzerine Valilik tarafından 5 ilçede bugün saat 18.00'den itibaren yeniden sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Valilik açıklamasında, "5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 1/C maddesi gereğince ortaya çıkan şiddet eylemleri nedeniyle bozulan asayiş ve güven ortamının tekrar tesis edilmesi için ilimiz Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Mazıdağı ve Dargeçit ilçelerinde 08.10.2014 günü saat 18.00 itibariyle ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir" denildi.

BATMAN: Batman’da önceki gecen beri süren olaylarda Atatürk Parkı köşesinde 13 yaşlarında olan ve adı öğrenilemeyen bir çocuk vücuduna isabet eden 2 kurşunla ağır yaralandı. Kentte özel bir hastanede ameliyat edilen yaralının yoğun bakım ünitesinde tedavisi sürüyor.

AĞRI: Doğubeyazıt'ta ateş yakarak barikat kuran göstericilere polis müdahale etti.