Onları ABD eğitecek

Onları ABD eğitecek
 ABD’li üst düzey yetkililerin, İstanbul’da, Suriyeli muhaliflerin eğitilip donatılmasına ilişkin program kapsamında, Suriyeli muhalif ve sivil toplum liderleriyle bir araya geldiği bildirildi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamaya göre, toplantı 12-13 Ocak'ta İstanbul'da gerçekleştirildi.

Toplantıda, ABD Merkez Komutanlığı Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Michael Nagata ile ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Daniel Rubinstein, ılımlı Suriyeli muhalifler ve sivil toplum liderleriyle IŞİD ile mücadele kapsamında, ABD’nin öncülük ettiği koalisyonun, eğitim ve ekipman sağlamasına yönelik programı ele aldı.

Toplantılar, ABD’nin "eğit donat" programının uygulamaya konulmasına ve Suriye’de, sahadaki şartların daha iyi anlaşılmasına katkı sağladı ve tarafların programa odaklanmasının devam ettirilmesi gerektiği konusunda mutabık kalındı.

IŞİD ile mücadele kapsamında Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar, Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi programına ev sahipliği yapmayı kabul etmişti.

ABD Kongresi, Obama yönetiminin Suriyeli muhaliflere “eğit donat” programı kapsamında istediği bütçeyi 2014 Aralık ayında onaylamıştı. ABD’li yetkililer, hazırlıklar normal sürecinde devam ederse eğitimlere ilkbaharda başlamayı planlıyor. ABD, eğit donat programının tamamen IŞİD ile mücadele ve yok edilmesi odaklı olduğunu ifade etse de sağlanacak ekipmanın Suriyeli muhaliflerce Esed rejimine karşı kullanılabileceğini kaydediyor.

Türk diplomatik kaynaklar da "eğit donat" programına ilişkin mutabakat muhtırasının Ocak ayında imzalanmasının beklendiğini açıklamıştı. Türk kaynaklar, imzalanacak muhtıra kapsamında Mart ayında başlaması planlanan programla Türkiye'den yılda bin 500-2 bin kişi eğitileceği belirtiyor. Ürdün ve Suudi Arabistan ile yılda 5 bin, 3 yılın sonunda da toplam 15 bin kişinin eğitilmesi hedefleniyor.