Ordu’da 92 Baca Yangını

Ordu’da 92 Baca Yangını

Ordu’da 2014 yılı Ocak-Ağustos ayları arasında 92 baca yangını meydana geldiği belirtildi.
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı verilerine göre, 2013 yılında 147 baca yangını çıktığı açıklandı. Yapılan incelemeler sonucu, bu yangınların temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığını belirten yetkililer, 2014’te ise yılın ilk 8 aylık döneminde 92 baca yangınına müdahale edildiğini, baca yangınlarının ise en çok Ocak, Şubat, Mart, Nisan aylarında meydana geldiği ifade edildi.
Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı vatandaşları bacaların temizlenmemesi sonucu çıkan yangınlara karşı uyardı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, "Havaların soğumasını beklemeden, mutlaka bacalarınızı temizletmeyi ve kontrol ettirmeyi unutmayın” denildi.
Karbonmonoksit zehirlenmeleri ve kış aylarında çıkan yangınların önemli bir bölümünün bacaların tıkanması sonucu meydana geldiğini belirten uzmanlar, baca yangınlarının genelde alt katlarında lokanta, pastane gibi iş yerleri bulunan binalarda meydana geldiğini belirttiler. İtfaiye Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamada “Baca içerisinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlaşmalar gerek sobaların gerekse ticari işletmelerin ocaklarının alevli bir şekilde yakılmasıyla tutuşarak alev almakta ve baca yangınları meydana gelmektedir. İhmal edilen bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturmaktadır. Tutuşma sonucu baca kanalı boyunca uzayan alev çatıya ulaşarak, buranın da tamamen yanmasına sebep olur" ifadeleri kullanıldı.