Organ bağışında lider yine Bursa oldu

Organ bağışında lider yine Bursa oldu

Organ bağışında her yıl yükselen bir ivme gösteren Bursa, 2014 yılında nüfus başına düşen kadavra donör sayısında 10,35 seviyesine gelerek Türkiye ortalamasının iki katına çıkarken, 2015'in ilk 8 ayı itibariyle de 9,4 oranına ulaştı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, yazılı açıklamasında, organ yetmezliğinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli sağlık sorunlarının başında geldiğini bildirdi.

Bursa'nın 1 milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısında her yıl yükselen bir grafik çizdiğini belirten Akan, şöyle devam etti:
"2011 yılında 4,6 ile Antalya, İzmir ve Ankara 'nın ardından dördüncü sırada bulunan bölgemiz, 2012 yılında yapılan çalışmalar ile 8,8'e yükselerek birinci sıraya yerleşmiştir. 2013 yılında da milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı 9'a yükselerek Antalya'nın ardından ikinci sırada yer almıştır. Bölgemiz geçtiğimiz yıl ise kadavradan organ bağışında yeniden birinci sıraya yükselmiş ve 10,35 oranı ile bugüne kadarki Türkiye'de ulaşılan en yüksek orana çıkmıştır. Bu yıl da ilk 8 ay itibarıyla 9,4 oranına ulaştık ve yıl sonunda da 15 civarında bir oranı hedefliyoruz "

Akan, bölgede bulunan nakil merkezlerine kayıtlı hastalarının, 2009 yılına göre bugün 6 kat daha fazla organ nakli olma imkanı bulunduğunu vurguladı. Yine 2014 yılında bölgede bulunan hastaların Türkiye geneline göre iki kat daha fazla organ nakli olma imkanı bulunduğunu aktaran Akan, 2011-2014 yıllarında Bursa Bölge Koordinasyon Merkezine bağlı nakil merkezlerinde 976 hastaya organ nakli gerçekleştirildiği bilgisini verdi.

Bir milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısının 2012 yılında Avrupa ülkelerinde ortalama 15-25 arası olduğunu belirten Akan, "Bölgemiz Türkiye'de organ bağışında liderliğini korumakta iken, yılın ilk 8 ayında elde ettiği 9,4 oranla neredeyse geçtiğimiz yılların rakamlarına ulaşmış bulunmaktadır. Avrupa ortalamalarına hızla yaklaşan bölgemizde vatandaşlarımızın organ bağışı konuşunda göstermiş oldukları duyarlılık sayesinde daha fazla hastamıza organ nakli ile hayat vereceğimize inanıyoruz" ifadelerini kullandı.