Organlarının Yeri Ters Olan Kadına Safra Kesesi Ameliyatı Yapıldı

Organlarının Yeri Ters Olan Kadına Safra Kesesi Ameliyatı Yapıldı

Sivas’ta mide ağrısı şikayetiyle Numune Hastanesi’ne başvuran 39 yaşındaki Zennure Kırlangıç’a, kalbinin sağda iç organlarının ise farklı yerlerde olması sebebiyle kapalı sistemle safra kesesi ameliyatı yapıldı.
Evli ve 2 çocuk annesi Zennure Kırlangıç, mide ağrısı şikayetiyle Numune Hastanesi’ne başvurdu. Genel Cerrahi bölümünde yapılan tetkikler ve muayeneler sonucu hastanın safra kesesinde taş olduğu tespit edildi. Kadında organlarının karın içi ve göğüs kafesi içindeki organlarının yer değiştirmesi ‘Situs İnversus Totalis’ durumun olduğunu öğrenen doktorlar 50 binde bir görülen durum karşısında araştırmalara başladı. Yapılan araştırmalar neticesinde hastanın kapalı sistem ile safra kesesi ameliyatı edilmesine karar verildi. Ameliyat edilen Kırlangıç’ın safra kesesinde 5 santim büyüklüğünde taş çıkarıldı. Başarılı geçen operasyonun ardından Kırlangıç, 24 saat sonra sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.
Ameliyatı gerçekleştiren doktorlardan Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Mustafa Koç, “Hastamızın çok nadir bir durumu vardı. Karın içi ve göğüs içindeki organları normale göre tam tersi tarafta yer alıyordu. Biz bu hastanın safra kesesini taşını nasıl tedavi edebiliriz diye düşündüğümüzde bilimsel yayınları araştırdık ve kapalı sistem yöntemiyle ameliyat edilebildiğini gördük. Şuanda semptomatik safra kesesinin taşlarının tedavisinde güncel tedavi kapalı safra kesesi ameliyatıdır. Bizde bu hastamıza bunu uyguladık hastanemizin imkanlarını değerlendirerek başarılı bir şekilde operasyon gerçekleştirdik” dedi.
Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Gündüz Akgün ise, “Situs İnversus Totalis çok nadir görünen bir durum 50 binde bir görünen bir hastalık bu durumlarda safra kesesi ameliyatı yapmak tecrübe isteyen bir durum, kapalı yöntem ile bunu yapmak asıl önemliydi. Literatüre baktığımızda dünyada 40 civarında Türkiye’de de 6 tane kapalı yöntemle bu hastalarda safra kesesi ameliyatı yapıldığını gördük” diye konuştu.
ORGANLARININ YERİNİN FARKLI OLDUĞUNU BİR YIL ÖNCE ÖĞRENDİ
Organlarının yerinin farklı olduğunu bir yıl önce öğrendiğini söyleyen Zennure Kırlangıç, mide ağrısı çektiği için hastaneye başvurduğunu belirtti. Doktorlara teşekkür eden Kırlangıç, sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirdiğini ifade etti.