Orhan Kemal’in Adı Çukurova’da

Orhan Kemal’in Adı Çukurova’da

Belediye kültür merkezine Orhan Kemal adını veren Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’e, usta edebiyatçının oğulları Işık ve Nazım Öğütçü’den teşekkür geldi. Adana’nın değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğini belirten Çetin, “Değerlerimize yaşarken de sahip çıkmak görevimiz” dedi.
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin Türk edebiyatının önde gelen roman ve öykü yazarı Orhan Kemal’in oğulları Işık ve Nazım Öğütçü ile birlikte, adı artık Orhan Kemal Kültür Merkezi olan kültür merkezinde ortak basın toplantısı düzenledi. Çukurova’yı kültür sanat şehri yapma konusundaki kararlılığını seçilmeden önce ilan ettiğini hatırlatan Çetin, “Büyük Atatürk’ün de dediği gibi ‘Sanatsız bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” Biz bu damarın daha da güçlenmesi için "Avare Yıllar", "Bekçi Murtaza", "Hanımın Çiftliği", "Baba Evi", "Bereketli Topraklar Üzerinde" gibi muhteşem romanları yazan, 72. Koğuş’u yaratmış olan Orhan Kemal’i saygıyla anıyor, Adana’nın değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyorum” diye konuştu.
“ORHAN KEMAL’İ YAŞATMAK BORCUMUZDU”
Orhan Kemal’in 15 Eylül 1914’te Adana Ceyhan’da doğduğunu hatırlatan Çukurova Belediye Başkanı Çetin, ünlü romancının 100. doğum gününü, adını kültür merkezine vererek kutlamayı uygun gördüklerini anlattı.
“Orhan Kemal’i yaşatmak bizim boynumuzun borcuydu” diyen Başkan Çetin şöyle devam etti: "Nazım Hikmet’le Bursa Hapishanesi’nde doğuş arkadaşlığı yapmış, Adana’nın suyunu içmiş, kendi yazdığı romanına verdiği adla ‘Bereketli Topraklar’da yetişmiş bir usta edebiyatçıya sahip çıkmak bize düşen bir görevdi, boynumuzun borcuydu. Merkezin girişindeki fuayeyi de sergi salonuna dönüştürerek burada her türlü resim, fotoğraf ve karikatür sergilerinin açılmasını sağlayacağız."
Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü olan Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, sözlerine Atatürk’ün “Her şey olabilirsiniz ama sanatçı olamazsınız” sözleriyle başladı. Öğütçü, “Çukurova Belediye Başkanı Sayın Soner Çetin ülkesinin bir değerine meşale tuttu, çok güzel bir jest yaptı ve vefa örneği gösteriyor” diyerek teşekkür etti.
Nazım Öğütçü, bir kültür deposu olarak tanımladığı Adana’da Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’in attığı adımı takdir ve şükranla karşıladığını anlatırken “Orhan Kemal Kültür Merkezi’nden yeni Orhan Kemaller, yeni Yılmaz Güneyler çıkacaktır” dedi.
Başkan Çetin’in “gönüllü kültür-sanat danışmanı” olarak tanıttığı Dr. Haluk Uygur da “Soner Çetin’in, söz veren, seçim bitince unutan tipik siyasetçilerden olmadığını yaşayarak görüyoruz” diye konuştu.