Orhan Pamuk Bursalı okurlarıyla buluştu

Orhan Pamuk Bursalı okurlarıyla buluştu

Nilüfer Belediyesi, Nobel Edebiyat Ödülü alan ilk Türk yazar olan Orhan Pamuk’u okurlarıyla bir araya getirdi.
Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, aldığı sayısız edebiyat ödülünün yanı sıra 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne de değer görülen, en genç iki yazardan biri olan Orhan Pamuk’u okurlarıyla buluşturdu. Nâzım Hikmet Kültür Evi’nde düzenlenen söyleşiye kitap tutkunları adeta akın etti. Ünlü yazar Pamuk, üzerinde 6 yıl çalıştığı romanı ‘Kafamda Bir Tuhaflık’ hakkında okurlarıyla sohbet etti. Yoğun ilgi gören söyleşide Pamuk, 52 yıl aradan sonra ilk kez geldiği Bursa’nın çok değiştiğini ve geliştiğini ifade etti. Pamuk, “Bir kitaba başlarım ama araya birçok konu girer. Bu kitabı yazmadan öncede 6 yılda birçok makale, önsöz ve yazı yazdım. Ama bitirmeye karar verdiğimde son 6-8 ay her şeyden ilişiğimi keserim. Gazete okumam, televizyon izlemem, arkadaşlarımı daha az görür ve işime konsantre olurum. 40 yıldır roman yazıyorum ve senede ortalama 200 sayfa yazmaya gayret ederim” diye konuştu.
Son kitabı “Kafamda Bir Tuhaflık’ta İstanbul’da bir boza satıcısının 40 yıllık hikayesini anlattığın ifade eden Pamuk, “Herkesin hayatı ülke şartlarına göre birbirine benzer. Bu romanı yazarken hayat hikayelerinin bir birine benzerliğini gördüm. Roman sanatı her zaman orta sınıfı ele alır. Alt sınıfa roman yazarın ideolojisine göre eğilim gösterir. Bu romanda Bozacı Mevlüd’ü bir birey olarak topluma göstermek istedim. Kitapta din, yasaklar, kendini kandırmalar, gelenekler gibi konuları irdelemek için boza iyi malzemeydi. Boza satışlarında artma olduğunu öğrendim. Yılbaşı akşamı kapıma çağırdığım bozacı da bunu bilmeden de olsa espirili şekilde doğruladı” diye konuştu.



Roman yazmak için konuyu iyi bilmek gerektiğini vurgulayan Pamuk, “İstanbul’a göçü yıllardır görüyoruz. Göç edenlerin hepsinin hikayeleri hemen aynı. İnsanlarla konuşmalı hikayeyi daha iyi anlayarak anlatmalısınız. Bu kitapta zor olan taraf 40 yıllık değişimi net olarak sınırlı sayfalarla anlatmaktı. İnsanların hayatında hep bir mücadele vardır. Değişimler gelişimler görüşleri de bakış açısını da değiştirir. Örneğin eski ve genç yazarlar fikir ayrılığı yaşarlar. Yaşlılar gençleri hep eleştirir ve yaptıklarını beğenmez. Oysa zaman değişmiş ve kullanılan araç gereçlerde, malzemeler de değişime uğramıştır. Yeni kuşak her zaman eskileri aşar” diye kaydetti.

Ünlü yazar söyleşiyi gerçekleştirdiği Nazım Hikmet Kültürevi’ne de övgüler yağdırdı. Nazım Hikmet Kültür Evi’nden çok etkilendiğini kaydeden Pamuk, “Böyle yerlerin hep Avrupa’da olduğunu sanıyordum. Nilüfer’de olması beni çok sevindirdi. Buralara sahip çıkın ve sayıları artsın” ifadelerini kullandı. Söyleşi sonunda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Orhan Pamuk ve moderatör Semih Gümüş’e çiçek vererek teşekkür etti.