Orman Bölge Müdürü Baca Harnup Sahalarında İncelemelerde Bulundu

Orman Bölge Müdürü Baca Harnup Sahalarında İncelemelerde Bulundu

Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Gülnar Orman İşletme Müdürlüğü, Aydıncık ve Pembecik orman işletme şefliklerinde mevcut bozuk ormanlardaki harnup sahalarında incelemelerde bulundu.
İşletme Müdürü Hasan Aslan ve işletme şefleri ile harnup sahalarını inceleyen Bölge Müdürü Baca, yetkililerden bilgi aldı. İncelemelerde konuşan Baca, "Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yakın zamana kadar ormancılıkta temel amaç odun üretimine yönelik bir işletmecilik uygulanmakta iken günümüzde ormanların sosyal faydalarının daha çok ön plana çıkması ile artık ’maksimum ürün nasıl alabiliriz?’ yerine ’doğa bize neler veriyor ve biz ondan en elverişli şekilde nasıl yararlanabiliriz.?’ anlayışı hakim olmaktadır. Akdeniz bölgesinde sahipli arazilerde yetiştirildiği gibi doğal olarak ta ormanlık alanlarda bol miktarda harnup potansiyeli bulunmaktadır. Ancak usulsüz faydalanma, yoğun hayvan baskısı gibi nedenlerle yıllardır göz ardı edilen bu değerin canlandırılarak gelir getirici bir uygulama olarak vatandaşın kullanımına sunulması için gerekli envanter ve potansiyelin yerine getirilmesi gerekir" dedi.
Bunun için çalışmalara başladıklarını kaydeden Baca, "Bozuk orman alanları içinde yer alan mevcut harnup sahalarının koruma, tekleme ve aşılama gibi tedbirlerle rehabilite edilerek verimli hale getirme çalışmalarını başlatmış bulunmaktayız. Bu çalışmalarımız ile bozuk orman alanlarımız verimli hale gelirken hem yangına dirençli hale getiriliyor diğer taraftan orman köylümüze ek gelir imkanı sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağlanıyor. Ülkemizin göz ardı edilmiş bu tür potansiyellerini açığa çıkarmak bizim görevimiz olup, bu konuyu oldukça önemsiyoruz, 2014-2015 yılı ağaçlandırma sezonunda 240 bin adet harnup fidanı dikilmek üzere fidanlıklarımızda yetiştirilmiş bulunmaktadır. Ayrıca 2015 yılında 100 hektarlık alanda, harnup potansiyeli olan sahalarda, rehabilitasyon çalışmaları yapılarak, tekleme, ekim ve aşılama çalışmaları yapılacaktır. Böylelikle köylülerimizin gelirleri artırılıp, ekonomik değeri çok fazla olan bu kıymetli türümüzün potansiyelinin artırılması ve iyileştirilmesi sağlanacaktır" diye konuştu.