Orman Köylüsüne Akbo Eğitimi Verildi

Orman Köylüsüne Akbo Eğitimi Verildi

Akdağmadeni Orman İşletme Müdürlüğü’nde Ağaç Kesme ve Boylama Operatörlüğü (AKBO) eğitimi verildi.
Akdağmadeni Orman İşletme Müdürlüğünün üretim işlerinde çalışacak Orman köylülerine yönelik olarak orman işletme şefleri, muhafaza memurları ve arazide çalışan işçileri dahil olmak üzere ‘Ağaç kesme ve boylama operatörlüğü’ kursu düzenlendi. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereğince, Akdağmadeni Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile Akdağmadeni Orman İşletme Müdürlüğü işbirliğinde ‘Ağaç kesme ve boylama operatörlüğü (AKBO) kursunda, toplam 307 kişiye 56 saat modül programı pratik eğitimleri ve teorik eğitim kursu verildi.
Akdağmadeni Orman İşletme Müdürü Tahsin Kumbara, eğitimlere orman işçiliğinin yoğun olduğu köyler olan Yukarıculhalı, Başçatak ve Davulbaz köylerinde eğitime başladıklarını söyledi. Kurum olarak yıllık programlarında bulunan orman ürünlerinin istihsalinde orman köylülerini çalıştırdıklarını, bugüne kadar orman işlerinde çalıştırdıkları köylülerin iş sağlığı ve iş güvenliği yanında tekniğine uygun kesim ve üretim işlerini yaptırmaya çalıştıklarını belirten Kumbara, “Orman Genel Müdürlüğümüz iş sağlığı ve iş güvenliği açısından orman ürünlerinin istihsalinde çalıştırılacak işçilerin eğitimine yönelik bir çalışma başlattı. Mekanizasyondaki yeni gelişmeler, çevreye duyarlı sertifikasyon sistemlerinin gelişmesi, üretim işlerinde standardizasyona uyulmasının ekonomik kayıpları azaltması, kişisel koruyucu ekipman kullanılmasının iş kazalarını azaltıp iş güvenliğini artırması, risk ve çevresel etki değerlendirmeleri gibi gelişmeler, eğitimlerin daha kapsamlı bir şekilde yapılma ihtiyacını ortaya koymuştur. Akdağmadeni Orman İşletme Müdürlüğü olarak, kursa başvuran ve başarıyla belgelerini alacak olan orman işçileri, 2015 yılı içerisinde üretimlerimizi gerçekleştirmeyi planladığımız orman işlerinde çalışacaktır” dedi.
2017 Yılı itibariyle orman üretiminde sertifikasız işçi çalışmayacağını vurgulayan Kumbara, “ Ormanlarda gerçekleştirilen üretim işçiliği, iş kazası riski yüksek meslek grupları arasında yer almaktadır. Diğer taraftan, uygun teknik ve standartlarda, istenilen boyutlarda kesilmeyen orman ürünleri ile ağacın dip kütüğünde zayi olan miktarlar yoluyla kalite ve miktar bakımından kayıplar yaşanmaktadır.Eğitimlerin bitirilmesine müteakip, üretim işinin eğitimli ve belge sahibi işçiler tarafından yapıldığı, iş kazalarının, kalite ve miktar kayıplarının asgariye indiği bir yapının oluşturulması hedeflenmektedir” diye konuştu.