Orta Afrika Cumhuriyeti Bangui Belediyesi’ne Teknik Ekipman Desteği

Orta Afrika Cumhuriyeti Bangui Belediyesi’ne Teknik Ekipman Desteği

Geçtiğimiz son iki yılda yaşanan iç çatışmalardan etkilenen birçok kamu kuruluşu gibi teknik altyapısı zarar gördüğü için özellikle nüfus ve vatandaşlık hizmetlerini veremez hale gelen Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui Belediyesi’ne ve taşra teşkilatına Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından donanım desteğinde bulunuldu. Ayrıca, belediye birimleri arasında hızlı veri transferinin sağlanmasını teminen uydu sistemi kuruldu.
2014 Şubat ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün mesajını Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına iletmek üzere görevlendirilen resmi bir heyet, bu vesile ile Geçici Hükümet Başbakanı, Meclis Başkanı ve diğer bakanlarla da bir araya gelerek, barış ortamının tesisi ile ilgili görüşmeler yapmıştı. Bu resmi görüşmelerin akabinde ülkemizin Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki olaylara kayıtsız kalmadığının bir göstergesi olarak Mart ayında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Geçici Meclis Başkanlığı’na 10’ar adet dizüstü bilgisayar temin edilmiş ve başta eğitim ve sağlık bakanlıkları olmak üzere çeşitli bakanlıklarla barış ortamının geri gelmesi koşuluyla Türkiye olarak OAC’ye teknik yardım alanında daha çok destek verilebileceği mesajı verilmişti. Bu ziyaret sırasında Bangui Belediye Başkanlığı, TİKA temsilcisi aracılığıyla Bangui Belediyesi ve bağlı 15 taşra belediyesinin nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinde kaliteyi artırmaya yönelik bazı teknik ekipman taleplerinde bulundu. TİKA Başkanlığı, yetkililerin bu talebine olumlu cevap vererek, geçtiğimiz günlerde görevlendirdiği bir heyet marifetiyle Bangui Büyükşehir Belediyesi ve bağlı 15 belediyenin kullanımına tahsis edilmek üzere 20 takım bilgisayar, yazıcı-tarayıcı-fotokopi, server cihazı temin ederek törenle yetkililere teslim etti. Ayrıca, Büyükşehir ve taşra teşkilatı arasında hızlı ve güvenli veri transferini sağlamak üzere uydu sistemi kuruldu. Bilgisayar ve diğer teknik ekipmanların teslim törenine, TİKA heyetinin yanı sıra Bangui Belediye Başkanı Leontina Y.W. Bonna, Türkiye’nin OAC Fahri Konsolosu ve resmi görüşmeler için Bangui’de bulunan Kinşasa Büyükelçisi Bekir Uysal da katıldı.
TİKA heyeti adına törende konuşan TİKA Uzmanı Dr. Mehmet Yazgan, TİKA’nın kuruluş gayesinden ve kuruluşundan bugüne kadar tüm dünyada yapmış olduğu çalışmalardan bahsederek, barışı tesis etme yolunda Orta Afrika Cumhuriyeti’ne destek olma fırsatı verdiği için yetkililere teşekkür etti.
Bangui Belediye Başkanı Bonna ise, yapılan söz konusu yardımın tam zamanında geldiğini, zira iç savaş sırasında tüm kamu kuruluşları gibi belediyenin de teknik altyapısının harap olduğunu, vatandaşlık ve nüfus işlemlerinin yapılamaması nedeniyle yeni doğan çocuklara doğum belgesi verilmesinde bile sorun yaşadıklarını belirterek, Türkiye’yi bu zor günlerde yanlarında görmekten mutlu olduklarını ifade etti.
Bundan sonraki dönemde Orta Afrika Cumhuriyeti’ne yönelik taleplerin özellikle eğitim, sağlık, tarım ve iç savaş sırasında yıkılan ya da hasar gören kamu kuruluşları ve köprülerin inşa ve onarımı gibi alanlarda yoğunlaşması bekleniyor.