Ortak aday için yoğun trafik

Ortak aday için yoğun trafik

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 17 Nisan Salı günü partisinin grup toplantısında yaptığı çağrının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Haziran’da erken seçim yapılması kararını açıklaması ile Türkiye yeni bir seçim sürecine girdi. Sandıkların kurulmasına 63 gün kala siyasetin en sıcak gündemi ise ‘ittifaklar ve cumhurbaşkanı adaylarının isimlerinin belirlenmesi’ oluşturuyor. AK Parti ve MHP’nin uzun süredir ilan ettikleri ‘Cumhur İttifakı’na karşın halen muhalefet partileri arasında kurulan resmi bir ittifak yok.

İttifak için partiler arasında sıkı temas sürerken Cumhurbaşkanlığı adaylığı için de oldukça yoğun bir görüşme trafiği yürüyor. Cumhur İttifakı’nın ortak adayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rakibi olacak isim veya isimlerin belirlenebilmesi için muhalefet hem kendi içinde hem de partiler arası yoğun bir iletişim halinde. İYİ Parti’nin aday olarak genel başkan Meral Akşener’i göstereceği açıklamasının haricinde henüz başka hiçbir muhalefet partisinde öne çıkan bir isim yok. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ortak aday olarak isminin sık telaffuz edildiği siyaset kulislerinde ortak aday için durumun netleşmesinin Cuma günün bulabileceği dile getiriliyor.

Pazartesi gününden itibaren parti içinde görüşmelere başlayacak CHP’de salı günü yapılacak Parti Meclisi ile tüm yetki ve karar Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na verilecek.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da gelecek hafta CHP, İYİ Parti ve HÜDA Par Genel Başkanlarına ziyarette bulunacak.  Parti yetkililerinden alınan bilgiye göre Karamollaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile gelecek hafta bir araya gelecek. Görüşmelerde partilerin seçim stratejileri ve ittifak olasılıklarının da değerlendirileceği öğrenildi. 

SP lideri Karamollaoğlu pazartesiden itibaren muhalefet partilerini ziyaret ederek ittifak görüşmeleri yapacak.

CHP’de yarış erken başladı

Cumhurbaşkanlığı için parti adayını salı günü yapılacak PM’de belirleyecek olan CHP’de Genel 
Başkan Yardıcısı Öztürk Yılmaz ile İstanbul milletvekili Didem Engin adaylıklarını açıkladı.

24 Haziran seçimleri sürecinde yapacağı en çok merak edilen partilerden biri de CHP. Adaylık süreci için salı günü düzenlenecek Parti Meclisi toplantısı beklenirken iki isim yarışa hazır olduklarını duyurdu bile.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmz ve İstanbul Milletvekili Didem Engin aday adayı olduklarını açıkladılar. “CHP lideri olmayacaksa ben olurum” diyen Yalova milletvekili Muharrem İnce ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. İnce, “Ben daha önce de söylediğim gibi, CHP Genel Başkanı’nın doğal cumhurbaşkanı adayı olması gerektiğini, olacağını, olursa hep birlikte çalışacağımızı iletmiştim, yine ilettim Sayın Genel Başkan’a, o kendi takdiridir” dedi. İnce salı günü yapılacak PM toplantısına işaret ederek “Orada görüşülecek, orada partimizin yöneticileri görüşlerini dile getirsinler... Şu anda da Sayın Genel Başkan bazı düşündüğü adaylarla ilgili bir anket çalışması yaptırdığını, onu salıdan sonra açıklayacağını, üzerinde çalışıldığını kaydettiler” ifadelerini kullandı. “Size bir teklif gelirse sıcak bakıyor musunuz böyle bir teklife?” sorusu üzerine de İnce, “Ben partimin yetkili organlarının kararına saygı gösteririm” dedi. PM’de  konuşulmamış bir konu üzerine fazla yorum yapmayacağını belirten İnce, burada alınacak karara saygı duyacağını, partiyi zora sokacak  hiçbir şey yapmayacağını ve seçim çalışmalarına katılacağını  bildirdi. 

SON KARAR PARTİ MECLİSİNİN

CHP Parti Meclisi (PM), 24 Haziran’da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimi nedeniyle salı günü olağanüstü toplantı yapacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, PM’nin tek gündem maddesinin seçim olduğunu söyledi. Toplantıda, seçimlere ilişkin geniş değerlendirmelerin yanı sıra yol haritasının da belirleneceğini vurgulayan Bingöl, burada konuşulan isimler arasından CHP’nin adayının, daha sonra yapılacak MYK’de netleşeceğini aktardı.

(Karar)