Ortak askeri planlama ekibi Türkiye'ye geliyor

Ortak askeri planlama ekibi Türkiye'ye geliyor

Ankara'da dün yapılan kritik ziyaretlerin içeriği belli oldu. Önümüzdeki hafta ABD'den ortak askeri planlama birimi Türkiye'ye geliyor. ABD'li birim Türk askeri kanadından üst düzey yetkililerle görüşüp IŞİD'e yönelik yapılacak olası askeri planı şekillendirecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Başkan Barack Obama'nın IŞİD'le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi John Allen ve yardımcısı Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'ün Ankara'daki temaslarında, Türk yetkililerle "yapıcı ve detaylı" görüşmeler yaptığını bildirdi.

Allen ve McGurk'ün IŞİD'i zayıflatmak ve yok etmek için gerekli çabaların işbirliği alanlarını ele aldıklarını belirten Psaki, ABD'li yetkililerin terör örgütüne yönelik oluşturulan geniş koalisyonun güçlendirilmesinin ilk evrelerinde olduklarını dile getirdiklerini ifade etti.

"General Allen ve yardımcısı McGurk, IŞİD'in askeri kapasitesini ve bölgeye yönelik süregelen tehdidini zayıflatmak için ivedilikle acil adımlar atılması gerektiğini aktardı" değerlendirmesinde bulunan Psaki, iki yetkilinin ayrıca Suriyeli ılımlı muhalifleri güçlendirmenin, Suriye krizine bulunacak herhangi bir gerçekçi ve kalıcı siyasi çözüm için önem arz ettiğini vurguladıklarını bildirdi.

ORTAK ASKERİ PLANLAMA YAPILACAK

General Allen, yardımcısı McGurk ve Türk muhataplarının IŞİD'e karşı askeri çabaları ilerletmeye dönük birtakım tedbirleri de ele aldıklarına değinen Psaki, bu bağlamda bir ortak askeri planlama biriminin gelecek haftanın başlarında askeri kanallar arasındaki görüşmeleri sürdürmek için Ankara'yı ziyaret edeceği bilgisini verdi.

Psaki, tarafların, askeri destek, yabancı savaşçılarla mücadele, onların finanse edilmesi, insani yardımlar ve örgütün retoriğini gayrimeşrulaştırmanın da aralarında bulunduğu IŞİD'le mücadele çabalarında birçok noktada dinamik ve derinleşen ikili istişare sürecine devam etmekte mutabık kaldıklarını belirtti.

Psaki, Allen ve McGurk'ün Irak ve Suriye'deki IŞİD krizi nedeniyle Türkiye'nin yaptığı fedakarlıktan memnuniyetle söz ettiğini, NATO müttefikleri olarak Türkiye ile ABD arasındaki tarihi ve bozulmaz ortaklığı vurguladıklarını ifade etti.