Otomotivde zam oranında anlaşmazlık

Otomotivde zam oranında anlaşmazlık

Metal sektöründe ağustos ayında başlayan toplu sözleşme süreci uyuşmazlıkla sonuçlandı. İşveren kesiminin teklif ettiği zam oranı ile işçi kesiminin talep ettiği oran arasında büyük fark var.

Türk Metal Sendikası`ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile 25 Ağustos 2014 günü başlatılan müzakereler, 4. oturum sonucunda uyuşmazlıkla sonuçlandı. Son oturumda MESS, geriye doğru gerçekleşen yüzde 3,78`lik enflasyon oranını ilk altı ay ücret zammı olarak teklif etti. Sendikamızın talebi yüzde 14`tü. MESS, ilk altı ayın dışında kalan diğer dönemler için ise zam teklifi vermeyerek, gelişmelere göre bilahare teklifte bulunacağını belitti" denildi.

3 yıllık sözleşme teklifi

Ayrıca MESS`in "yakacak, bayram ve izin harçlığı"ndan oluşan üçlü paket için de geriye doğru gerçekleşen yüzde 9,54`lük enflasyona karşı ortalama yüzde 9,54 zam teklif ettiği kaydedilen açıklamada, "Bu kalemlerde de sendikamızca yüzde 20 artış talep edilmişti. MESS`in bu teklifleri müzakere heyetimizce reddedildi. Bu durumda taraflarca uyuşmazlık tutanağı tutuldu" ifadeleri kullanıldı.

Bundan sonra ne olacak?

Bundan sonra taraflar arasında herhangi bir anlaşma sağlanamaması durumunda, Bakanlıkça atanacak resmi arabulucu devreye girecek. Orada da uzlaşma sağlanamaması halinde grev söz konusu olabilecek. Türk Metal Sendikası, uyuşmazlık kapsamında parasal, idari, geçici, ek madde, ek yönetmelik ve MESS`in karşı teklif maddelerinden oluşan toplam 53 madde bulunduğunu bildirdi.