Oyak Renault'dan işçilere tehdit gibi uyarı

Oyak Renault'dan işçilere tehdit gibi uyarı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (Türk-İş) bağlı Türk Metal Sendikası ile işveren temsilcisi Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yürütülen toplu sözleşme sürecinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından kriz büyüyor.

Türk Metal Sendikası'na bağlı firmalarda metal işçileri iş durdurma eylemleri yapıyor. Başta Bursa olmak üzere diğer şehirlerdeki fabrikalarda 10 dakika ile başlayan iş durdurma eylemleri 30 dakikaya çıkarıldı.

Eylemler sürerken, Bursa'daki otomotiv devlerinden Oyak Renault'dan işçilere tehdit gibi uyarı geldi.

TEHDİT GİBİ UYARI MESAJI

Oyak Renault İnsan Kaynakları, fabrikalarda devam eden protestolara ve iş bırakma eylemlerine yönelik işçilere uyarı mesajı gönderdi.

Renault'un işçilere gönderdiği mesajda, 22 Ocak Çarşamba günü 15.30 ile 16.30 saatleri arasında Türk Metal Sendikası'nın çağrısıyla bazı çalışanların, sendikal hakları düzenleyen yasa ve yönetmeliklere aykırı, iş barışını zedeleyecek şekilde eylemde bulundukları savunuldu. İşçilerden sağduyulu ve soğukkanlı olmalarının beklendiği vurgusu yapılan mesajda, "Çalışma ortamındaki huzuru bozacak ve çalışanlarımızın haklarını zedeleyecek bu tür eylemlerin kabulu mümkün değildir. Çalışma ortamını etkileyen bu tür eylemler karşısında, yasaların bize vermiş olduğu haklar ve yetkiler çerçevesinde gerekli aksiyonları alacağımızı bildirmek isteriz" ifadeleri kullanıldı.

Renault, eylemlerin devam etmesi durumunda fabrikanın performansının ve şirketin itibarının zedeleneceğini belirtti.

Metal iş kolunda toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından Türk Metal Sendikası grev kararını ilan etmiş, buna karşılık MESS de lokavt kararı almıştı.

Öte yandan, Bursa'da Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir fabrikada üç işçinin işten çıkarıldığı gerekçesiyle başlatılan eylem de devam ediyor.