(özel) Atlantik Okyanusunda Türk Bayrağı Dalgalanacak

(özel) Atlantik Okyanusunda Türk Bayrağı Dalgalanacak

Tarihin en kanlı savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşı’nın 100’üncü yıl dönümü Türkiye’de Senegal askerinin anıtı Senegal’de ise Türkiye’nin Barış Parkı projesiyle taçlandırılacak. İki eserde de Atatürk’ün farklı ülkelerden gelen ve cephede kahramanca çarpışarak hayatlarını kaybeden tüm askerlere ithafen söylediği sözü yer alacak.
1915-1916 yılları arasında insanlık tarihinin en büyük ve en çetin en kanlı çarpışmaları arasında yer alan Çanakkale Savaşı’nın 100’üncü yıl dönümü anısına Türkiye ve Senegal arasında tarihi ruhu yaşatmak için adımlar atılmaya karar verildi. Buna göre iki ülke arasında diplomatik hareketlilik başlatıldı. Savaşın Fransız sömürgesi altındaki mağdurlarından Senegalli askerler için İstanbul’da Heybeliada’da temsili Senegal askeri anıtı, Senegal’de ise Türk askerlerini ve savaşın tarihine ithafen ‘Barış Parkı’ inşasına karar verildi.
BAŞBAKAN ERDOĞAN VE SENEGAL CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞÜLDÜ
Senegal Fahri Konsolosu Emin Çakmak bölge de bine yakın Senegal askerinin şehit düştüğünü buna bağlı olarak iki ülke arasında tarihi bağları güçlendirmek için yapılacak girişimler kapsamında Senegal Cumhur Başkanı Macy Sall ile görüştüğünü belirterek tarihi adımlara ilişkin şunları söyledi: “ Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan iki sene önceki Doğu Afrika ziyaretinin Senegal ayağında yapmış olduğu konuşmada Çanakkale’deki Senegalli şehitleri gündeme getirdi. Türkiye Cumhuriyetine Senegal hükümeti tarafından tahsis edilen arazi imara açık olmaması sebebiyle değiştirilmişti. Senegal Cumhurbaşkanı Macy Sall ile yapmış olduğum görüşmede de ilk tahsis edilen Türk toprağına 100’üncü yıl anısına bir park yapılmasını önerdim Sayın Cumhurbaşkanı da kabul ettiler. Teknik ekip ile birlikte mimarlarımızda gidecekler parkın planları çıkartılacak ve proje Senegal Cumhurbaşkanımıza onaya sunulacak onayladıktan sonra inşaatına başlayacağız. Ardından da 18 Mart 2015’de de Barış Parkının açılışını gerçekleştireceğiz.
MEÇHUL SENEGALLİ ASKERİN HİKAYESİ
Birçok hikâyeye tanıklık eden Çanakkale savaşının yürek burkan hikayelerinden biri de Senegal asıllı Fransız Çavuş’un yerli halka yardım etmesi sonucu şehit edilmesiydi. Fransa’nın arşivlerini açmaya yanaşan bir ülke olmadığını bu yüzden belirtilen askerin adına ulaşılamadığını aktaran Çakmak Senegalli askerleri temsil edecek Fransız Çavuşun hikayesini şu sözler ile anlattı: “ Heybeli Ada’da meydana gelen bir olay var ona da tarih kitaplarında ulaştık. Ada da görevli olan Senegal asıllı Fransız Çavuş, Müslüman halka yardım ediyor. Bu yüzden İstanbul’daki Fransız komutası asker göndererek bu çavuşun tutuklanmasını istiyor. Çavuş teslim olmamak için askerler ile çatışıyor ve kilisenin önünde şehit düşüyor. Bu yüzden orada bir meçhul asker heykeli planlıyoruz. Fransız hükümeti şuanda arşivleri açmıyor. Yine de ismine ulaşamasak bile askerimiz için bir anıt yapıp her yıl orada anma töreni düzenleyeceğiz” dedi.
ATATÜRK’ÜN SÖZLERİ YER ALACAK
Çakmak Senegalli şehitler için düzenlenecek olan “Barış Parkı ve Meçhul” asker anıtında Atatürk’ün farklı ülkelerden gelen ve Çanakkale topraklarında ölen bütün askerler için ifade ettiği ‘Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır” sözleri yer alacak.
İki ülke arasındaki siyasi, kültürel ve diplomatik ilişkileri de değerlendiren Fahri Konsolos Çakmakçı; “ Türkiye Cumhuriyet Senegal’in 1964 de bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte, Batı Afrika’da ki ilk temsilciliği Senegal’e açmıştır. Uzun yıllara dayanan bir kültürel bağımız var ama ilk defa tarihsel bir bağla birlikte hayata geçirilecek bir proje. Gerçek anlamda Senegal ve Türkiye’nin kalplerini ve gönüllerini birleştirecek, uzun yıllar bu iki ülke arasında dostluğu simgeleyecek bir proje olacak. Türk bayrağımız Atlantik okyanusunun hemen kıyısında dalgalanacak."