(özel Haber) Alevilik-bektaşilik Eğitim Faaliyetleri Başlıyor

(özel Haber) Alevilik-bektaşilik Eğitim Faaliyetleri Başlıyor

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Filiz Kılıç, üniversiteleri bünyesinde kurulan Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü’nün önümüzdeki günlerde faaliyetlerine başlayacağını açıkladı. Kılıç, hükümetin gerçekleştirmeye çalıştığı Alevi açılımına da büyük katkı sunacağına inandığı enstitü de Alevi yerleşim birimlerinde görevli devlet memurlarına dönük eğitim faaliyetleri düzenleyeceklerini ve bu eğitimlerin Alevilik-Bektaşiliğin tarihi süreci, inanç esasları ve ritüelleri başta olmak üzere Alevilik-Bektaşilikle ilgili temel bilgilerin öğretilmesi esasına dayanacağını söyledi.
Rektör Kılıç yaptığı açıklamada; üniversitelerin 2007 yılında ‘Nevşehir Üniversitesi’ adıyla kurulduğunu ve 7 Kasım 2013 tarih ve 28814 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 6501 sayılı kanun uyarınca daha sonra ‘Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ adını aldığını hatırlattı.
İsim değişikliği sırasında üniversitelerinde Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü kurulmasının da gündeme geldiğini ve 26/08/2014 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla üniversiteleri bünyesinde Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü kurulduğunu ifade eden Kılıç, “Enstitümüz yapacağı bilimsel, akademik çalışmalarla Hacı Bektaş Veli’nin Türk kültür ve inanç evrenindeki konumunu ortaya koymaya çalışacaktır. Başta ilimiz ve ülkemiz olmak üzere tüm dünya için önemli bir değer olan Hacı Bektaş Veli’nin düşünce dünyasının, felsefesinin layıkıyla ortaya konulması önceliğimizdir” dedi.
‘İNANÇ ÖNDERLERİNE, GENÇLERE VE DEVLET MEMURLARINA EĞİTİM VERİLECEK’
Enstitünün faaliyet alanlarını Araştırma Faaliyetleri, Eğitim Faaliyetleri, Yayın Faaliyetleri ve Kitlesel Faaliyetler olmak üzere dört ana başlık altında topladıklarını kaydeden Kılıç, zaman içinde faaliyet başlıklarının artacağı enstitünün araştırma faaliyetleri kapsamında özellikle saha araştırmasına dayalı çalışmalar yapacağını vurguladı.
Üniversitelerinde konuyla ilgili çalışmalar yapan akademisyenlerin bulunduğunu ve amaçlarının bu sayıyı hızla artırmak olduğunu ifade eden Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz enstitümüzün özellikle eğitim faaliyetlerini çok önemsiyoruz. Bu başlık altında yapılacak faaliyetlerle Alevilik-Bektaşilikle ilgili gerek toplumun genelinde gerek pek çok Alevi vatandaşımızda bulunan bilgi eksikliğini gidermeye çalışacağız."
Yüksek Lisans Eğitimi ve Doktora eğitiminin yanı sıra Kısa Dönemli Eğitim Faaliyetleri de düzenlemeyi planladıklarını anlatan Kılıç, şunları söyledi: "Özellikle kısa dönemli eğitim faaliyetlerini çok önemsiyoruz ve bu faaliyetlerin ülkemiz için oldukça önemli olduğuna inanıyoruz. Enstitümüzde; yurt içi ve yurt dışında inanç önderlerine dönük eğitim faaliyetleri, Alevi gençlere dönük eğitim faaliyetleri, gönüllülere dönük eğitim faaliyetleri, sivil toplum örgütlerine dönük eğitim faaliyetleri, Alevi yerleşim birimlerinde görevli devlet memurlarına dönük eğitim faaliyetleri düzenleyeceğiz. Bu eğitimler Alevilik-Bektaşiliğin tarihi süreci, inanç esasları ve ritüelleri başta olmak üzere Alevilik-Bektaşilikle ilgili temel bilgilerin öğretilmesi esasına dayanacak. Eğitim faaliyetlerinde Alevilik-Bektaşiliğin her şeyini öğretebileceğimizi iddia etmiyoruz. Zaten bu eğitimlerin de kendi içinde kademeli olması gerektiğini düşünüyoruz. Eğitimlerin detaylarını çalışmalarımıza başladığımızda daha net anlatabileceğiz. Kısa dönemli bu eğitim faaliyetlerinin insanımızın Alevilik-Bektaşilik inancıyla ilgili bilgi eksikliğini önemli ölçüde giderebileceğini düşünüyoruz.”
Yayın faaliyetlerinin de enstitünün gerçekleştireceği en önemli faaliyetlerden biri olacağını belirten Kılıç, Alevilik-Bektaşilik kavramının bilimsel olarak çok fazla irdelenebilen bir konu olmadığını bunun da gerek araştırmacıların tutumu, gerek alanın daha çok saha araştırmasına dayalı çalışmalar gerektirmesinden dolayı zorlu olması gibi çok değişik sebepleri olduğunu kaydetti. Bu yüzden çalışmalarında saha araştırmalarını çok önemsediklerini ve sahadan derledikleri tüm bilgileri mutlaka kitap, makale, bildiri gibi bilimsel bir yayına dönüştürmeyi hedeflediklerinin altını çizen Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Enstitümüz, kitlesel faaliyetlerin de çok önemli olduğuna inanmaktadır. Bu başlık altında sempozyum, çalıştay ve kongreler düzenlemeyi planlıyoruz. Enstitümüz bünyesinde bulunan öğretim elemanlarımızı özellikle yaz aylarında daha çok Alevi-Bektaşi sivil toplum örgütlerinin organize ettiği festivallere katılarak buralarda Alevilik-Bektaşilik inanç ve kültürü üzerinde panel düzenlemeyi planlıyoruz. Böylece, Enstitümüzün elde ettiği tüm bilgileri halkımızla paylaşmak için gerekirse ayaklarına kadar gideceğiz ve bildiklerimizi anlatacağız. İlk faaliyet olarak 19.12.2014 tarihinde alanında yetkin akademisyenlerle iki günlük bir çalıştay düzenliyoruz."
Bilim adamlarıyla istişare ederek enstitünün yapacağı çalışmaları değerlendireceklerini anlatan Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı: "Sonuç olarak biz Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü’nün ülkemizin birliği, dirliği ve geleceği için oldukça önemli faaliyetler gerçekleştireceğine inanıyoruz. Hükümetimizin gerçekleştirmeye çalıştığı Alevi açılımına büyük katkılar sunacaktır. Çünkü ülkemizde, hatta dünyada Alevilik-Bektaşilik alanında bilimsel çalışmalar yapan Enstitü boyutunda tek kamu kurumuyuz. Biz Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü olarak alanımızla ilgili araştırma ve eğitim faaliyetleri yapmak için oldukça heyecan duyuyoruz ve buna hazırız.”