(özel Haber) Anadolu Üniversitesi’nin Başarı Trendi Yükseliyor

(özel Haber) Anadolu Üniversitesi’nin Başarı Trendi Yükseliyor

Anadolu Üniversitesi, 2014-2015 akademik yılı için açılmış olan 5 bin 701 örgün aday öğrenci kontenjanının 5 bin 637’sini doldurarak yüzde 98,88’lik oranla rekor düzeye ulaştı.
Konuyla alakalı bilgi veren Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özcan, Anadolu Üniversitesi’ni tercih eden adayların bin 379’unun birinci tercihleriyle yerleştiğini, yani yerleşen adayların yaklaşık 4’te 1’inin Anadolu Üniversitesi’ne birinci tercihle geldiğine dikkat çekerek, bu durumun sadece üniversite için değil Eskişehir için de sevindirici bir durum olduğunu söyledi.
Anadolu Üniversitesi’nin kontenjanlarının yüzde 98,88’nin dolmasını değerlendiren Prof. Dr. Özcan, “Türkiye şartlarında çok yüksek bir oran. Bu durum, Anadolu Üniversitesi’nin tercih edilebilirliğinin çok yüksek olduğunu göstermektedir. Bunu kanıtlayan diğer bir gösterge de, Anadolu Üniversitesi’ne yerleşen adaylardan bin 379’unun birinci tercihiyle üniversitemizi tercih etmesidir. Anadolu Üniversitesi’ne tüm bölümler bazında kayıt hakkı kazanan adayların yüzde 18,92’sinin Eskişehir’den, diğer kalan yüzde 81,08’lik kısmının ise ülkemizin diğer illerinden gelecek olmasında şehrin yaşanabilir olması, şehir halkının öğrencilere karşı sempati duyması, özellikle Ankara, İstanbul ve Konya illeriyle hızlı tren bağlantılarının olması, şehir içi ulaşımın rahat olması, üniversitemiz kampüslerinin ve üniversitemiz olanaklarının oldukça iyi olması ve üniversitemizin kaliteli eğitim vermeyi her zaman ilke edinmesinin önemli rol oynadığını düşünmekteyim” dedi.
“KONTENJANI BOŞ KALAN BÖLÜM SAYISIMIZ ÇOK AZ”
Ücretli iki bölüm dışında sadece Fizik ve Biyoloji bölümlerinde 26 tane kontenjanın dolmadığını belirten Özcan, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Üniversitemiz bölümleri arasında ücretli iki bölüm dışında kontenjanını dolduramayan sadece 2 bölümümüz bulunmaktadır. Malum son senelerde Fen Bilimleri’nde Fizik, Kimya ve Biyoloji alanlarında Türkiye’deki genel trende bağlı olarak çoğu üniversitede kontenjanlar dolmuyor. Kimya Bölümü her ne kadar kontenjanını doldurmuş olsa da, Fizik Bölümü 11 kontenjanın ancak 4’ünü, Biyoloji Bölümü de 62 kontenjanın 43’ünü doldurabilmiştir. Fizik ve Biyoloji dışında kontenjanı boş kalan bölümümüz bulunmamaktadır. Sadece paralı bölümlerimizde toplam 38 adet kontenjanımız dolmamıştır. Bu bölümlerimiz ücretli olduğu için onların kontenjanlarının tamamen dolması da beklenmiyor.”
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ’NE KAYIT HAKKI KAZANAN OKUL BİRİNCİLERİNİN YÜZDE 21,33’Ü 1. TERCİHLE YERLEŞTİ
Prof. Dr. Özcan, meslek yüksekokulları hariç Anadolu Üniversitesi’nin 61 bölümünden 19’unun Türkiye genelinde ilk 10 binde yer aldığını ve bunun da çok önemli bir başarı olduğunu kaydetti. ÖSYM’nin okul birinciliği kontenjanları olduğunu ve bu yıl Anadolu Üniversitesi’ne okul birinciliği kontenjanı ile yerleşen aday sayısının 75 olduğunu da aktaran Özcan, “Okul birinciliği kontenjanı ile yerleşen adaylardan 16’sı (yani yüzde 21,33’ü) birinci tercihiyle üniversitemize yerleşti. Bu da çok önemli” ifadelerini kullandı.
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ’Nİ EN ÇOK ANADOLU LİSESİ MEZUNLARI TERCİH EDİYOR
Anadolu Üniversitesi’ni en fazla Anadolu Lisesi mezunlarının tercih ettiğini de ifade eden Özcan, “Üniversitemize kayıt hakkı kazanan toplam 5 bin 637 adayın; 2 bin 117 tanesi (yani yüzde 37,56’sı) yabancı dille eğitim yapan resmi Anadolu Liselerinden, bin 68’i (yani yüzde 18,95’i) bildiğimiz resmi liselerden, 509’u (yani yüzde 9,03’ü) ise Anadolu Öğretmen Liselerinden gelmiştir. Buna göre kayıt hakkı kazanan adayların toplamda yüzde 65,54’ünün bu üç tür liseden olması da dikkate değerdir. Görüldüğü gibi bu oran oldukça yüksek” diye konuştu.
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ’NE EN ÇOK HANGİ İLDEN ADAY ÖĞRENCİ GELİYOR?
Prof. Dr. Özcan, Anadolu Üniversitesi’ni en çok hangi illerden adayların tercih ettiğine de açıklık getirerek, “Meslek yüksekokulları hariç diğer illerden Anadolu Üniversitesi’ni tercih edip yerleşen aday sayımız ne durumda? Hangi illerden Anadolu Üniversitesi’ne daha çok yerleşen aday var? Onun araştırmasını yaptık. Üniversitemize kayıt hakkı kazanan adayların 588’i Eskişehir merkezlidir. Eskişehir’i 498 ile Ankara, 441 ile İstanbul, 279 ile Bursa ve 263 ile de İzmir izlemiştir” şeklinde konuştu.
ADAYLAR NİÇİN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ’Nİ TERCİH EDİYOR?
Bunun nedenini de açıklayan Prof. Dr. Özcan, “Anadolu Üniversitesi’ne kayıt hakkı kazanan adayların, yüzde 81,08’inin Eskişehir dışından geldiği anlaşılmaktadır. Buradan Anadolu Üniversitesi’nin tercih edilme oranının çok yüksek olduğu sonucu çıkıyor. Adayların Eskişehir’i tercih etmelerinde; şehrin konumunun, modern bir şehir olmasının, öğrencilere çok fazla imkân sunulmasının, ucuz bir şehir olmasının, Anadolu Üniversitesi’nin çok iyi kampüslerinin olmasının, Anadolu Üniversitesi’nde eğitim-öğretimin belli bir seviyede ve kalitede olmasının, üniversitemizde çok düşük ücrete (öğünü 1 liraya) hem öğle hem de akşam yemeklerinin farklı menülerde sunuluyor olmasının belli başlı etkenler olduğunu düşünüyorum” diye belirtti.
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ KURULDUĞU 1958 YILINDAN BUGÜNE KADAR YÜKSELİŞ TRENDİNDE
Prof. Dr. Özcan, geçtiğimiz senelerle bu seneki başarı kıyaslamasını da yaparak, şunları söyledi:
“Kurumlar geçmişi olmadan yaşayamazlar. Geçmişini inkar eden kurumlar ayakta kalamazlar. Anadolu Üniversitesi kurulduğu 1958 yılından bugüne kadar çoğu zaman bir yükseliş trendinde. Açıköğretimdeki öğrenci sayısı, Bakü’den Brüksel’e kadar çok geniş bir kitleye hitap eden öğrenci profilinin olması ve Türkiye’nin her tarafına açıköğretim vasıtasıyla hizmet sunması ve diğer alanlara katkılarda bulunması da bunun göstergesidir. Geçmişte birçok yöneticimizin, öğretim elemanımızın ve idari personelimizin üniversitemize pek çok katkıları olmuştur. Anadolu Üniversitesi’nin sürekli yukarıya çıkan bir trendi var.”