(özel Haber) Başbakan Yardımcısı Babacan: “başbakanımızın Davos’a Katılması Elzemdi”

(özel Haber) Başbakan Yardımcısı Babacan: “başbakanımızın Davos’a Katılması Elzemdi”

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’yla ilgili yaptığı açıklamada, “Başbakanımızın Davos’a katılması elzemdi” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla birlikte Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan İHA muhabirine özel açıklamalarda bulundu. Babacan açıklamasında, son dönemde Euro’da yaşanan düşüşle ilgili olarak, “Aslında miktar olarak çok fazla düşüş yok. Burada biz ihracat istatistiklerimizi dolar bazında tutuyoruz. Dolayısıyla aynı miktarda da mal satsak aynı Euro ihracat gelirimiz olsa bunu dolara çevirince daha farklı bir kurla çevirdiğimiz için daha düşük belki bir ihracat rakamı orada göreceğiz. Bunun işin özünde çok büyük bir problem oluşturacağını ben düşünmüyorum. Çünkü Türkiye’de baktığımızda ürünlerimiz satış miktarı önemlidir. Euro belki ihracatımızda biraz daha fazladır doğru ama bunun çok temel bir anlamda büyümemize ya da genel anlamda dış ticaret dengemize olumsuz bir etkisi olmaz. Olsa bile çok sınırlı olur. Bizim kaygılandığımız bir konu değil bu açıkçası. Ama yıl sonu geldiğinde baktığımızda dolar bazında ihracatımız niye şu rakam olmadı da bu rakam oldu denirse bunun da sebebi aynı miktarda malı sattık ama Euro’yu Dolar’a çevirdiğimizde belki biraz daha düşük Dolar karşılığı oldu diye izah edilebilir. Bu kurlar arasındaki hareket her zaman her para birimi için olabilir. 2008-2009 krizinden bu yana dalga boyu artmış bir kur hareketi var dünyada. Bunlara hazır olmak lazım, çokta büyütmemek lazım. Bizim temellerimiz sağlam inşallah” dedi.
Türkiye’nin başbakan düzeyinde Davos’a katılımıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Babacan, “Türkiye son yıllarda iş dünyasıyla Davos’ta iyi bir şekilde temsil edildi. Ayrıca biz hükümet olarak her zaman buralardaydık. Belki başbakan seviyesinde katılmadık ama en az 2-3 bakanımız her sene katıldı. Gerekli olan toplantılara iştirak etti. Gerekli görüşmeler burada yapıldı. Yani çok büyük bir boşluk olmadı ama kuşkusuz başbakan seviyesinde katılmak hele hele G20’nin dönem başkanı olarak katılmak burada olmak önemli. Çünkü pek çok uluslararası kuruluş G20 üyesi ülkeler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler G20 dönem başkanı olan bir ülkenin hükümet başkanıyla, devlet başkanıyla mutlaka bir temas, bir görüşme arzu ediyorlar. Dolayısıyla sayın Başbakanımızın buraya katılmış olması Türkiye açısından bir yana bırakırsak asıl G20 platformu açısından elzemdi doğrusu. Onun için çok çok faydalı oldu bence” dedi.
Başbakan Yardımcısı Babacan son olarak G20 başkanı olarak sorunlara çözüm aramaya devam ettiklerini ifade ederek, “Aslında dün biliyorsunuz öğleden sonra başladık. Bu sabah birkaç toplantımız vardı. Daha önümüzde yoğun bir 2 günlük program var. Dolayısıyla belki bu sorunun cevabını programın en sonunda vermek daha doğru olacak. Ama burada gördüklerimiz, buradaki temaslarımız dünya açısından belki biraz kaygı verici bir tabloyu bize gösteriyor ama gayret içinde olmak için bize ayrı bir şevk veriyor. Hele hele G20 dönem başkanı olarak küresel finans ve ekonomi konusundaki sorunlara çözüm aramak, öneriler geliştirmek, yeni mekanizmalar aramak bizim için kuşkusuz sevindirici, onur verici bir tablo” dedi.