(ÖZEL HABER) ÇOBANLARA EĞİTİM KURSU AÇILIYOR

(ÖZEL HABER) ÇOBANLARA EĞİTİM KURSU AÇILIYOR

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı Aksaray’da yaşanan çoban sıkıntısına karşı çobanlara yönelik eğitim kursları açılıyor.
Aksaray’da, son yıllarda yaygınlaşan köyden şehire göç olayı, çobanlığı bitirme noktasına getirdi. Üreticiler, çoban bulmakta sıkıntı çekerken, hükümetin uygulamaya koyduğu Sürü Yöneticisi Benim Projesi kapsamında çobanlara eğitim veriliyor. Proje kapsamında, geçen yıl Aksaray’da 75 kişi çobanlık sertifikası alırken, bu sene yeni açılacak eğitim kurslarına yoğun talep yaşandı.
Aksaray merkezi, ilçe, kasaba ve köylerde olmak üzere 12 çobanlık eğitim kursu açılacağını belirten Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, çobanlığın son yıllarda ciddi anlamda sıkıntıya girdiğini belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’de son 10 yılda üreticilerimiz çoban bulmakta çok ciddi anlamda sıkıntıya düştü. İnsanlar çobanlık yapmak istememeye başladı. Bunun nedeni de köylerde yaşamak istememeleridir. Şehre doğru göç başladı. O yüzden üreticilerimiz, işletmelerimiz çoban bulamaz oldu.”
Küçükbaş hayvancılığın önündeki en büyük engellerden birinin çoban sıkıntısı olduğunu ifade eden Başkan Aktürk, “Hükümetimiz bu konuyla ilgili bir adım attı ve sürü yöneticisi benim adı altında bir proje başlattı. Son iki yıldır hem ilimizde, hem de ülkemizin diğer illerinde bu proje uygulanıyor. Biz bu sene Aralık ayında 75 çoban arkadaşımıza sertifika verdik. Şu an müracaatlarımızı aldık. 600 civarında bir müracaat var. Aksaray genelinde 12 yerde bu kursları açacağız. Merkezde, Eskil, Ortaköy, Ağaçören ilçeleri ve kasaba ile köylerde kurs açacağız. Bu sertifikaları alan çobanları çalıştıran işletmelere bakanlığımız 5 bin lira destek verecek. Bu işletmeler çalışan sertifikalı çobanların 12 ay boyunca sigorta primlerini ödeyecek. Böylelikle çobanlarımız da sigorta altına alınmış olacak” şeklinde konuştu.