(özel Haber) Çözüm Sürecinde Ekonomik Adımlar Atılması Talebi

(özel Haber) Çözüm Sürecinde Ekonomik Adımlar Atılması Talebi

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, çözüm süreciyle ilgili yaptığı değerlendirmede 6-7 Ekim olaylarına değinerek, olayların bölgede bir afet yaşattığına dikkat çekerek, çözüm sürecinde ekonomik adımların atılması gerektiğini söyledi.
Bölgede 2 yıldır devam eden çözüm sürecinde oluşan huzur ve güven ortamının 6-7 Ekim olaylarından etkilendiğini ifade eden DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, 6-7 Ekim olaylarının yaşanmasının, sürecin sağlam temeller üzerinde olmadığına gösterdiğini söyledi. 30 yıllık çatışma ortamı sonrasında, bölgede herkesin beklediği huzur ve güven ortamının çözüm süreciyle birlikte başladığını belirten Ebedinoğlu, “Bölgede son 2 yıldır yaşanan çatışmasızlık ortamı ekonomik olarak her alana olumlu bir şekilde yansımıştı. Bölgede huzur ve güven ortamı sağlanmıştı. Ancak 6-7 Ekim olaylarıyla birlikte, yaşadığımız huzur ve güven ortamının maalesef sağlam temeller üzerinde olmadığını, bölgede her an yaşanan toplumsal olaylarda, bölge ekonomisi ile huzur güven ortamı, yerini kaos ortamını bırakabileceğini hep birlikte yaşayıp gördük. Yaşanan olaylarda legal ve illegal tarafların bunun hesabını iyi yapması gerekiyor” dedi.
“ÇÖZÜM SÜRECİNDE YAŞANAN OLAYLAR HERKESİ UMUTSUZLUĞA SÜRÜKLEDİ”
Çözüm sürecinde yaşanan olayların herkesi umutsuzluğa sürüklediğini söyleyen Ebedinoğlu, özellikle Diyarbakır’da 6-7 Ekim olaylarında ekonomik alanda yaşanan olumsuzlukları yeni yeni fark ettiklerini dile getirerek, “Yaşadığımız süreç yerini büyük bir kaygıya bırakmıştır. Diyarbakır’da iş yeri açma sayısında önemli bir düşüş yaşanıyor. Bu durum bizi tedirgin ediyor. Önemli yatırım yapmayı düşünen bir çok firma projelerini askıya almış durumdadır. Yaşananlarda görüyoruz ki, mutlak suretle çözüm sürecinde bölgede yeni ekonomik tedbirlerin alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“HUZUR ORTAMI OLMADIĞI İÇİN BÖLGEYE CİDDİ YATIRIM GELMEDİ”
Ebedinoğlu, son yıllarda bölgeye yatırımın yapılması için çıkarılan teşvik yasalarına da değinerek, huzur ortamı olmadığı için yatırımcının bölgeye gelmediğini söyledi. Ebedinoğlu, “Yıllardır bölgemizin kalkınması, sanayinin gelişmesi, istihdamın artması adına teşvik yasaları çıkarıldı. Ancak huzur ve güven ortamı kalıcı bir hale gelmediği için maalesef bölgemizin hiçbir ilinde ele tutulur bir yatırımın yapılmadığını görüyoruz. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde istihdam sayısı 3 bin 500 civarında. İşsizlik oranı yüzde 30 olan bir ilden söz ediyoruz. Durum böyleyken çıkarılan teşvik yasalarında, bölgede huzur ve güven ortamı sağlanmadığından dolayı bölgeye ciddi bir yatırım gelmedi” diye konuştu.
“YAŞANAN OLAYLARDAN ÖTÜRÜ BÖLGEYE POZİTİF BİR DESTEĞİN VERİLMESİ GEREKİYOR”
6-7 Ekim olaylarından sonra bölgeye pozitif bir desteğin verilmesi gerektiğini aktaran Ebedinoğlu, esnaf için faizsiz kredinin verilmesi gerektiğini ifade etti. Esnafa verilecek faizsiz kredinin çözüm sürecine önemli katkı sağlayacağını anlatan Ebedinoğlu, “Hizmet sektöründe istihdam sayımız 100 bin civarında. Durum böyleyken siz mevcudu korumaya çalışmalısınız. Yeni bir yatırımcının gelmesini beklerseniz hayal olur. Yaşanan olaylardan ötürü bölgeye pozitif bir desteğin verilmesi gerekiyor. 6-7 Ekim olayları bölgede bir afete dönüştü. Bu afetin telafisi için de bölgeye bir desteğin verilmesi gerekiyor. Olaylarda yaklaşık 50 insanımız hayatını kaybetti. Ekonomik olarak milyar dolarla ifade edebileceğimiz bir kayıp var. Bu zarar sadece camın, çerçevenin kırılması değil, çekini, senedini ödeyemeyen esnafın yıllarca toparlanamayacağı bir gerçektir. Birçok yatırımcının yatırımdan vazgeçtiği de bir diğer gerçek. Bu ekonomik kaybı rakamlarla ifade edemeyiz. Hükümetin mevcut işletmelerin ayakta kalması için, bu kapanışların hızlanmaması, istihdamın gelişmesi, işletmelerin bu süreci atlatmaları adına faizsiz bir kredi vermesi gerekiyor. Verilecek kredi işletmenin sicil durumu gözetmeksizin verilmeli. Verilecek bu desteğin çözüm sürecine de önemli bir katkısı olacaktır” şeklinde konuştu.