(özel Haber) Eski Tbesf Başkanı Gülpınar Federasyonu Topa Tuttu

(özel Haber) Eski Tbesf Başkanı Gülpınar Federasyonu Topa Tuttu

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) eski Başkanı Mustafa Gülpınar 15 branşta faaliyetlerini durduran TBESF’nin mevcut halini değerlendirdi.
Gülpınar, TBESF’nin düştüğü sıkıntının 22 Kasım’da başladığını belirterek, “22 Kasım’da yapılan mali genel kurulda mevcut yönetim yüzde 70 oranında ibra olmadı. Federasyonun kendi denetleme kurulu üyeleri mahkemeye başvurarak burada bir usulsüzlük olmuştur iddiasında bulundu. Federasyon da bu iddiayı kabul ederek danışıklı dövüş şeklinde bu mahkemeyi iptal etti. Bu durum devletin de dikkatini çekti. Spor Genel Müdürlüğü tahkime taşıdı. Tahkim de bir federasyonun yönetiminin veya başkanının genel kurulun üstünde bir irade göstererek mahkemeyi kabul etmesi yani danışıklı dövüşlü mahkemeyi iptal etmelerini hukuksuz buldu” dedi.
MALİ GENEL KURUL ÇIKMAZI
Camiadan yönetimin gitmesini arzu edenlerin olduğunu iddia eden Gülpınar, “Çünkü devletin birçok maddi ve manevi desteği olmasına rağmen çok iyi bütçeler vermiş olmasına rağmen mevcut federasyonun 2.5 milyon TL’ye yakın borcu var. Bu paraların nereye harcandığı sağlıklı bir şekilde ifade edilemiyor. Mahkeme mali kurulun tekrar edileceği yönünde karar aldı. Bildiğiniz gibi Türkiye Tahkim Kurulu’nun aldığı kararı hiçbir mahkeme bozamıyor. Ama Tahkim Kurulu da bir mahkemenin aldığı kararı bozamıyor. Bu karar bir şekilde alınmış oldu. Bu karar, tekrar mali kurula gidilecek diyor. Camianın talebi de şu; lütfen gidin. Bu yönetim lütfen gitsin. Mali genel kurulu yapın ama seçim kararı alın. Mevcut yönetim gitmemek konusunda direniyor” diye konuştu.
Gülpınar, bu süreçte mevcut federasyon başkanı Demirhan Şerefhan’ın tekerlekli sandalye ticaretiyle uğraştığının da ortaya çıktığını iddia ederek “Federasyon başkanının tekerlekli sandalyeyle uğraştığıyla ilgili bir gazetede benim beyanatımla haber çıktı. Ben çok uzun zamandır, herhangi bir federasyon başkanının kendi federasyonunun ana malzemesinden herhangi bir tanesinin ticaretini yapmasının etik olmadığını düşündüğümü söylüyorum. Mevcut başkan kendisinin ticaret yaptığını camianın bildiğini söylüyor. Biliyordu ama yüzde 45’i seni istemedi ki 2012’de. Bir önceki döneme göre çok yüksek bütçe almana rağmen 500 bin lira artıda aldığın federasyonu şu an 2.5 milyon lira borca soktun” ifadelerini kullandı.
Gazetede bu haberin çıkmasından sonra mevcut başkan, Osman Tanburacı ve bir asbaşkanın bir basın toplantısı yaptığını açıklayan Gülpınar, şunları söyledi:
“Osman Tanburacı bizim camiamıza, içinde binbir türlü fedakarlık göstermiş yöneticilerimize, gazi kardeşlerimize ‘ahlaksız örgüt’ benzetmesi yapmıştı. Bu mahkeme kararıyla hem irademiz çiğnenmiş oldu hem hakaret yedik.”
“KURALDIR, İBRA OLMAYAN FEDERASYONA BÜTÇE VERİLMEZ”
Gülpınar, gelinen noktada da faaliyetlerin durmasının gündemde olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Faaliyetlerin durması kesinlikle bakanlıkla, Spor Genel Müdürlüğü (SGM) ile ilgili değildir. Kuraldır, ibra olmayan federasyona bütçe aktarılmaz. Kaldı ki mevcut federasyonun devletten alacağı 1 milyon 100 bin lira yok. 400 bin lira var. Bırakın 400 bin lirayı devletten 1 milyon 100 bin lira alacağı olsa dahi borçlarından düşünce 1 milyon 400 bin lira borcu kalıyor. Yine ibra olacakları anlamına gelmiyor. Mevcut yönetim bunu siz, beni ibra etmezseniz, ben size bu sıkıntıyı çektiririm diye camiaya bunu yaşatıyor. Şu an mevcut yönetimden kulüpler aranıyorlar. Eğer bizi ibra etmezseniz iş daha da sıkıntıya girecek diye.”
“Parasızlık faaliyetlerin durmasına sebep değildir” diyen Gülpınar, “Sponsorluk gelirleri yeterli düzeydeyse elbetteki faaliyetler yürütebilir. Mevcut yönetim sponsorlarının ne olduğunu da açıklamıyor. Bir federasyon sponsorluk gelirlerini arttırmak zorunda. Vazifelerinden biri budur. Devletin imkanları sonsuz değil ki. Şu an ibre genel müdürlüğe çevrilmeye çalışılıyor. Kesinlikle doğru değil. Kamuoyu yanıltılmaya çalışılıyor ve kulüpler, sporcular ve genel müdürlük karşı karşıya getirilmeye çalışılıyor. Dün mevcut başkan bir kanalda açıklamalar yaptı. Artık işe siyaseti de soktu. ’İktidar benimle uğraşıyor’ diyor. İktidar seninle niye uğraşsın? İktidar sana maddi manevi her türlü desteği vermiş. Senin seçiminde bile destek vermiş. Daha ne istiyorsun. Başarısızlığını federasyona veya kulüplere ödettirme lüksün yok ki” ifadelerini kullandı.
Gülpınar, ibra edilmeyen 3 federasyonun olduğunu ve onlara da ödenek aktarılmadığını belirterek, “Ampute futbolu için bizim futbol federasyonundan da gelirimiz var. İbra edilmediği için futbol federasyonu da ödeneği kesti. Niçin onu söylemiyorlar? 15 Şubat’ta mali genel kurul var. Biz seçimli olmasını arzu ediyorduk. Mevcut yönetim hem kamuoyunu bizim adımıza yanıltmaya çalıştığı için hem kamuoyu, genel müdürlük, ve sporcuyu karşı karşıya getirmeye çalıştığı için hem de başarısızlık sergilediği için ibra olmayacak” dedi.
“BİZ 4 MİLYONLA YETİNDİK, ONLAR 8 MİLYONLA YETİNEMEDİ”
Kendi başkanlığı dönemiyle mevcut dönemi kıyaslayan Gülpınar, “2012 senesinde biz Londra Olimpiyatları’na ve Paralimpik Oyunları’na katıldık. O tarihte bana ayrılan bütçe 4.5 milyon TL’ydi. Ödeme planından dolayı 4.5 milyon TL’nin tümünü almadım, biraz altında aldım. Ama bütçeye genel müdürlüğün resmi sitesinden baktığınız zaman bütün borçları düştükten sonra 536 bin TL net parayla biz kendilerine devrettik. Bakan açıkladı; 4.8 milyon TL devletten almışlar. Bir de sponsorluk gelirleri olduğunu söylüyorlar. Bir tahmin yapalım 700 bin TL sponsorluk geliri deseniz 5.5 milyon TL eder. Bunun üzerine 2.5 milyon TL borç yapmışsınız, 8 milyon harcamışsınız. Yani biz en yoğun olduğumuz senede 4 milyon TL’yle yetinip 500 bin TL arttırırken siz 8 milyonla yetinememişsiniz” diye konuştu.
Bu kadar parayla yetinememenin seyahatlere birden fazla yöneticiyle gitmekten kaynaklandığını düşündüğünü söyleyen Gülpınar, “Ama mevcut başkan ‘Biz böyle bir şey yapmadık’ diyor. İşte gerisini biz de merak ediyoruz. Böyle bir şey yapmadıysanız bu para nereye gitti. Mevzu maalesef bir koltuk sevdasına döndü. Mali kongrede ibra olmayan federasyon 2 ay içinde seçime gitmek zorunda. 22 Kasım’da mali kongre gerçekleşti. Mevcut yönetim süreci baltalamasaydı 22 Ocak’ta seçim olacaktı. Yani mevzu bitmişti camianın önü açılmıştı. Ama mevzu camianın önünü açmak değil” sözlerini sarf etti.
“İNSAN ARAŞTIRIR HERHALDE”
Federasyonun yönetim kurulu üyesi Kaya Çilingiroğlu istifa etmesiyle ilgili ise Gülpınar, “İki sene vazife alıp da mevcut federasyonun başkanının ne iş yaptığını herhalde insan araştırır. Başkan asbaşkanı araştırır, asbaşkan başkanı araştırır. Enteresan tabi” yorumunda bulundu.
ADAY OLMAYACAK
Gülpınar camiadan taleplerin olduğunu fakat başkanlığa aday olmayacağını açıklayarak, gönlüne yatan bir adayı destekleyebileceğini ve konuyla ilgili hassasiyet hissetmesinin sebebinin federasyona gönül bağlılığı olduğunu söyledi.