(özel Haber) Kurşunlu, Çilek Üretiminde Türkiye’ye Adını Duyurdu

(özel Haber) Kurşunlu, Çilek Üretiminde Türkiye’ye Adını Duyurdu

8 yıl öncesine kadar tarım sektörü bitme noktasına gelen Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Kurşunlu Mahallesi’nin imdadına çilek ürünü yetişti. 8 yıldan bu yana çilek üretimi yapılan Kurşunlu, Türkiye genelinde ismini duyurdu. Yılda 150 bin ton organik çilek üretimi yapılan mahalle, bugüne kadar çileği ile ünlenmiş olan Aydın’la yarışıyor.
İnegöl İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ile Kurşunlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adnan Satılmış, dün Kurşunlu Mahallesi’nde bir çilek tarlasına giderek açıklamalarda bulundu.
"ÇİLEK ÇİFTÇİYİ KURTARDI"
Kurşunlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adnan Satılmış, “8 yıl önce kooperatifimizi faaliyete geçirdik. 8 yıl öncesinde çiftçilik bitme noktasındaydı. Daha önceden fasulye ve domates ürünlerini yetiştiriyorduk. Üretimimiz bitme noktasına gelmişti. Daha sonra İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası tarafından düzenlenen Nevşehir’deki çiftçilik reformuna katıldık. Orada 7 veren çileğini gördük. Önceden üretimine başladığımız çilek ürünlerinin hasadı bir ay sürüp bitiyordu. 7 veren çileği ise, Mayıs ayında başlayıp Ekim ayı sonuna kadar üretimi devam eden bir üründür” dedi.
ÖNEMLİ BİR GEÇİM KAYNAĞI
Daha sonra birkaç çiftçi ile deneme üretimi yaptıklarını hatırlatan Satılmış, “Üretimin pozitif olmasıyla beraber, çilek üretimini tüm mahalle halkına yönlendirdik. Şu an Kurşunlu Mahallemizde ortalama 5 bin dekar alanda çilek üretimimiz var. Tarımın bittiği zamanda mahallemize getirilen çilek üretimi, mahallemiz için çok önemli bir geçim kaynağı oldu” diye konuştu.
"DİĞER ÇİLEKLERDEN FARKLI"
Kurşunlu Mahallesi çileğinin diğer çileklerden farklı olduğuna dikkat çeken Satılmış, “Aroması, kokusuyla çileğimiz, diğer illerdeki çileklerden farklı. Aydın’ı çilek üretimi ile biliriz. Kurşunlu olarak 8 yıl içinde Aydın’ın üretimine yetiştik. Ayrıca verim ve kalite yönünden böyle bir çilek başka yerde yok” şeklinde konuştu.
"KAPALI SİSTEM ÜRETİMİ ARTIRDI"
Daha önceden açık sistem çilek üretimi yaptıklarını söyleyen Satılmış, kapalı sisteme geçince hasat dönemini 3 ay daha öteleyerek, üretimi artırdıklarını belirtti.
"5 BİN DEKAR ALANDAN 150 BİN TON CİVARINDA ÇİLEK ÜRETİMİ BEKLİYORUZ"
Bu sene mevsim normallerinin üzerinde geçmesinden dolayı çilek rekoltesinde biraz düşüş olduğunun altını çizen Satılmış, “Bu seneki rekolte beklentimiz, önceki yıllara göre az olmasına rağmen, fiyatların yüksek olması bizi mutlu etti. Ortalama dönümünden 5 ton alıyorduk. Bu sene mevsim şartlarından dolayı dönümünden 3.5 ton aldık fakat fiyatların önceki yıllara göre yüksek olmasıyla, biz de üreticiler olarak memnun olduk. 5 bin dekar alandan 150 bin ton civarında çilek üretimi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE GENELİNE ÇİLEK SATILIYOR
Türkiye’nin dört bir tarafından gelen insanlara satış yaptıklarını aktaran Satılmış, “Çiftçilerimiz bu üretimden memnun. İyi bir potansiyel yakaladık. Türkiye genelinde Kurşunlu çileğinin adını duyurduk. Hiç tanımadığımız toptancılar gelip buradan çilek alıyorlar. Geçtiğimiz yıl kilosu 2 lirayken, bu sene 3.5 liraya kadar çıktı” dedi.
ORGANİK ÇİLEK
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ise, “Kurşunlu Mahallemizde yaşayanlar, çiftçiliği gayet güzel yapıyorlar. Kurşunlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifimiz de gerekli çalışmaları yapıyorlar. Kurşunlu denilince akla fasulye ve domates gelirdi. Şu anda çilek akla geliyor. Kurşunlu’da güzel bir el birliği var. Çilek hasadı Ekim ayı sonuna kadar devam ediyor. Ayrıca kapalı sistem üretimlerde yıl sonuna kadar üretim yapılabiliyor. Rekolte hava şartlarından dolayı geçen seneye göre az olsa da, bu seneki fiyatlar tolere etti. Kurşunlu Mahallemiz çilek üretim bölgesi oldu. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak elimizden geldiği kadar kendilerine destek olmaya çalışıyoruz. Kurşunlu çilekle özdeşleşti. Çilek üretimi aynı zamanda organik olarak yapılıyor” diye konuştu.
ORGANİK ÜRETİM SERTİFİKASI
İlerleyen yıllarda Kurşunlu Mahallesi’nin çilek üretiminde organik üretim sertifikasını da alacağını müjdeleyen Müdür Mahmut Doğru, “Organik çilek üretiminin adresi Kurşunlu Mahallesidir. Kurşunlu çileğini tanıtmaya gerek yok, ismini Türkiye’ye duyurmuştur. Kendilerini tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.